Hlavní obsah

Merkelová: Úplné zahalování obličeje by mělo být zakázáno

– Essen • Aktualizováno

Úplné zahalování obličeje nepatří k Německu a mělo by být zakázáno, kde to jde. Na volebním sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) to v úterý řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Potvrdila tak postoj své vlády, která se chystá zavést částečný zákaz zahalování.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová na volebním sjezdu CDU v Essenu

Článek

„Tady, v Německu platí zákony naší země, a to pro všechny bez výjimky,“ prohlásila Merkelová, podle níž má německé právo vždy přednost před rodinným právem nebo islámským právem šaría. „Nechceme žádné paralelní společnosti,“ dodala kancléřka.

Úplné zahalování obličeje podle ní brání v komunikaci a je nepatřičné. „V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej,“ poznamenala Merkelová v projevu, který trval přes hodinu a podle komentátorů byl jedním z jejích nejkonzervativnějších vůbec.

O zákazu nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči, se v Německu diskutuje už několik měsíců. Částečný zákaz jejich nošení na veřejných místech, na úřadech či při řízení auta avizoval už před časem ministr vnitra Thomas de Maizière.

Většina muslimských žen ale nosí hidžáb, který obličej nezakrývá, a opatření by se jich tedy nijak dotknout nemělo. Afghánskou burku či arabský nikáb nosí jen malé procento muslimských žen.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Angela Merkelová se před delegáty volební sjezdu CDU v Essenu také vyslovila k uprchlické krizi a loňskému roku, kdy do Německa přes Evropu přišly statisíce lidí. Taková situace se podle ní už nesmí opakovat. Německá vláda od loňska zpřísňuje svoji azylovou politiku a snaží se omezit počet přistěhovalců.

Podle Merkelové ale současně není možné, aby se přistěhovalci stávali terčem útoků. Kritizovala také zesilující agresivitu na internetu, zejména na sociálních sítích. Upozornila, že také to je prostor, kde platí německé zákony a budou vynucovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám