Hlavní obsah

Šéfkou CDU zůstává Merkelová, neměla vyzyvatele

– Berlín

Kancléřka Angela Merkelová zůstává na další dva roky předsedkyní nejsilnější strany v Německu Křesťanskodemokratické unie (CDU). Konzervativci ji do svého čela zvolili už podeváté. Na stranickém sjezdu v Essenu získala téměř 89,5 procenta hlasů. Její zvolení se očekávalo, jelikož Merkelová, která také chce obhájit křeslo šéfky vlády, neměla protikandidáta. CDU vede už 16 let.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová ve svém projevu k spolustraníkům kromě jiného řekla, že Německo v dobrém stavu a situace s uprchlíky z loňského léta, kdy přes celou Evropu přišly do země statisíce lidí, „se nesmí opakovat“. Potvrdila také postoj své vlády, která se chystá zakázat úplné zahalování obličeje na veřejnosti, což se týká především muslimských žen.

„V Německu platí zákony naší země pro všechny bez výjimky,” řekla Merkelová. [celá zpráva]

Dvaašedesátiletá Merkelová je stále nejsilnější politickou osobností Německa. Ačkoli ji oslabily výhrady voličů i některých politických spojenců k její migrační politice, kterou však postupně mění, na pravici prakticky nemá soupeře. A své levicové soky za sebou nechává s velkým odstupem. [celá zpráva]

Merkelová vede 11 let vládu a v jejím čele chce zůstat i po příštích volbách. To, že bude znovu kandidovat, potvrdila nedávno. Průzkumy ukazují, že si ji nadále přeje mít za kancléřku většina Němců. Zůstane-li Merkelová po sněmovních volbách na podzim příštího roku v pozici kancléřky, vyrovná se délkou mandátu velikánům německé politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Výběr článků

Načítám