Hlavní obsah

Britskou protiimigrantskou stranu UKIP povede Paul Nuttall

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Novým předsedou britské protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) byl v pondělí zvolen její dlouholetý místopředseda Paul Nuttall, uvedla BBC. Tento europoslanec nahradí v čele rozdělené strany Diane Jamesovou, která vydržela ve funkci jen 18 dní.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Paul Nuttall se raduje ze zvolení předsedou UKIP.

Článek

„Je to nový začátek, stranu znovu sjednotíme a ukončíme spory,” řekl po svém zvolení v Londýně Nuttall, který dostal 62,6 procenta hlasů a jednoznačně porazil další dva kandidáty, bývalou tajemnici strany Suzanne Evansovou a bývalého vojáka Johna Reese-Evanse.

Nuttall zdůraznil význam strany: „Tato země potřebuje silnou UKIP více než kdy předtím. Bude-li UKIP silná ve volbách, bude to impuls pro Theresu Mayovou a její vládu aby nám dala skutečný brexit.“

Netajil se ambiciózními plány: „Chci nahradit labouristy a udělat z UKIP vlastenecký hlas pracujícího lidu.“ Míní proto hovořit „hlasem obyčejných pracujících lidí a posunout se do oblastí, kde Strana práce selhala“.

Foto: Toby Melville, Reuters

Dlouholetý šéf britské strany nezávislosti UKIP Nigel Farage (vpravo) s jejím novým předsedou Paulem Nuttallem

Nuttall byl tajemníkem strany od roku 2010 do letošního září. Nyní se stal jejím třetím šéfem za tři měsíce. Charismatického Nigela Farage, který ohlásil odchod poté, co Britové hlasovali pro brexit [celá zpráva], se Jamesové nepodařilo nahradit. [celá zpráva] Po referendu, kde občané Spojeného království hlasovali pro odchod z EU, což byl hlavní program UKIP, ztratila strana smysl existence a zmítá se v chaosu.

Rozkol ve straně ilustruje i útok na předního člena strany, který mohl Jamesovou nahradit. Steven Woolfe při hádce europoslanců UKIP ve Štrasburku utrpěl za dosud nejasných okolností zranění hlavy a následně oznámil, že UKIP opouští.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám