Hlavní obsah

Na srbsko-maďarské hranici zadrželi 61 migrantů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Skupinu jednašedesáti migrantů zadrželi v neděli u maďarské obce Ásotthalom nedaleko srbsko-maďarské hranice. Mluvčí policie csongrádské župy Szilvia Sabóová uvedla, že skupinu mužů z Afghánistánu, Bangladéše a Pákistánu zadrželi policisté půl kilometru v maďarském vnitrozemí.

Foto: Maďarská policie, .

Skupina zadržených migrantů

Článek

Jedná se o jednu z největších skupin migrantů, která byla v posledním období zadržena na srbsko-maďarské hranici. „Ve smyslu platných zákonů byli všichni eskortováni k dočasné hraniční bariéře,“ uvedla mluvčí. Maďarské zákony totiž umožňují okamžitou deportaci migrantů zpět na území Srbska, pokud jsou zadrženi do osmi kilometrů v maďarském vnitrozemí.

Foto: Maďarská policie, .

Maďarští policisté zadrželi migranty.

Migrantům je přitom vysvětleno, že k podání oficiální žádosti o azyl mohou využít tzv. tranzitní zóny. Přes dvě tranzitní zóny vytvořené na srbsko-maďarské hranici projde denně maximálně 30 žadatelů o azyl. Jejich žádost však maďarské orgány většinou zamítnou, protože migranti nepocházejí z ohrožených oblastí.

Dvojitá bariéra

Mezi maďarskými obcemi Gara a Bácsszentgyörgy na hranicích se Srbskem byla v délce deseti kilometrů vybudována testovací část dvojité bariéry, která má efektivněji zabránit pronikání nelegálních migrantů do Maďarska. Televize M1 uvedla, že o pokračování výstavby dvojité bariéry na celé délce srbsko-maďarské hranice rozhodne maďarská vláda po vyhodnocení zkušeností s testovací částí.

Foto: Maďarská policie, .

Maďarští vojáci stráží zadržené migranty

Na testovací části dvojitého plotu budou vyzkoušeny nejmodernější prvky ochrany hranic. „Budou zde naistalovány termokamery a na každých 10 až 15 centimetrech dotyková čidla. Na ochranu hranic tak bude možné vyčlenit mnohem méně policistů a vojáků, než je tomu dnes,“ uvedla televize M1.

V současnosti je na ostrahu hranic vyčleněno 8000 policistů a vojáků. „Z dlouhodobého hlediska je tato varianta mnohem výhodnější a levnější než držet na hranici neustále velké množství vojáků a policistů,“ řekl televizi M1 bezpečnostní odborník Zsolt Perjési.

Bariéru stavěli vězni

Mezi dvěma ploty vysokými tři metry byla vybudována zpevněná silnice, která umožní rychlejší přesun policistů. Server Magyar Idők uvedl, že na výstavbě bariéry pracovali vězni, armáda se do stavby zatím nezapojila.

Maďarsko postavilo první část plotu na hranicích se Srbskem loni v době vrcholící migrační vlny.

Reklama

Výběr článků

Načítám