Hlavní obsah

Policie podle šaríe. Islámská mravnostní hlídka v Německu zákon neporušila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Soud ve městě Wuppertal na severozápadě Německa v pondělí zprostil obvinění skupinu islamistů, kteří zformovali mravnostní hlídku a jakožto samozvaná policie podle tradičního muslimského práva šaría se snažili v ulicích města umravňovat lidi. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Islámské mravokárce vedl salafista Sven Lau obviněný z podpory teroristů.

Článek

Soud rozhodoval o tom, jestli sedmičlenná skupina neporušila zákon, když si oblékla oranžové blůzy s nápisem Policie podle šaríe. Soudci nakonec rozhodli, že zákon porušen nebyl. To by se stalo, pokud by jejich stejnokroje měly militantní podobu a vyvolávaly by dojem zastrašování.

Fotografie mužů v oranžových úborech zveřejněná na Twitteru. 

Soudci se kromě jiného odvolali na svědka, který prohlásil, že skupinu mužů ve věku 25 až 34 let nebral vážně a myslel si, že se jedná o rozlučku se svobodou jednoho z nich.

Chtěli, aby lidi nepili

Samozvaná hlídka způsobila ve Wuppertalu rozruch před dvěma lety. Její členové vedení fundamentalistou Svenem Lauem v okolí nádraží nabádali lidi, aby nepili alkohol, neposlouchali hudbu a nehráli na automatech. Často chodili i bez uniforem.

Jejich činnost odsoudila Ústřední muslimská rada v Německu a uvedla, že takové chování muslimy poškozuje. Jak upozornil server Deutsche Welle, podobné hlídky se objevily také v Londýně, Kodani a Hamburku.

Verdikt je nepravomocný a státní zastupitelství, které poukazovalo na to, že cílem skupiny je nahradit německý právní řád islamistickým, se proti němu může odvolat.

Salafistický kazatel Lau současně čelí soudu kvůli podpoře Islámského státu v Sýrii.

Související téma:

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám