Hlavní obsah

Merkelová potvrdila, že hodlá opět kandidovat na německou kancléřku

• Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli vedení CDU oznámila, že se hodlá příští rok o post v čele vlády znovu ucházet. Uvedla to agentura DPA. Její setrvání ve funkci si přeje 55 procent Němců. Ve srovnání se srpnovým průzkumem si polepšila o pět procentních bodů. V neděli o tom informoval deník Bild.

Foto: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová, která je v čele vlády už 11 let, by se v případě předpokládaného volebního vítězství vyrovnala velikánům německé politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi.

Dvaašedesátiletá Merkelová patří nadále mezi nejoblíbenější německé politiky, i když ji oslabily rostoucí výhrady obyvatelstva k její migrační politice. To se promítlo do propadu křesťanských demokratů, kteří by ve volbách mohli dostat kolem 32 procent hlasů, tedy o skoro deset procentních bodů méně než v předchozích volbách v roce 2013.

V rámci pravice ale nemá podle všeobecného mínění rovného soupeře a je mnohem populárnější než kterýkoli sociálně demokratický politik.

Velkou autoritu si udržuje i v zahraničí, kde ji po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách označil deník The New York Times za poslední obránkyni humanistických hodnot na Západě.

Anketa

Měla by se Angela Merkelová znovu ucházet o post německé kancléřky?
Ano
19,1 %
Ne
80,9 %
Celkem hlasovalo 9849 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám