Hlavní obsah

Iráčtí křesťané nevydrží ani na Slovensku, téměř polovina se vrátila

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko před rokem přijalo 149 asyrských křesťanů, ale už 65 z nich se rozhodlo vrátit zpět do Iráku. Novinkám to v úterý potvrdilo slovenské ministerstvo vnitra. Důvodem k návratu je pro Iráčany hlavně stesk po domově.

Foto: Profimedia.cz

Iráčtí křesťané. Ilustrační foto

Článek

„Podle jejich vyjádření se nedokázali vyrovnat se životem v naší zemi kvůli tomu, že jim chyběl Irák a cítili stesk po domově. Toužili se vrátit navzdory tomu, že si uvědomovali, jaká rizika podstupují,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra. Svou roli sehrává i soudržnost rodin. Pokud se jeden člen rodiny chce vrátit domů, ostatní ho většinou následují.

Letos v květnu odletělo zpět do Iráku 21 asyrských křesťanů a postupně je následovalo dalších 44 osob.

Skupina 149 asyrských křesťanů z Iráku přiletěla na košické letiště před rokem v prosinci a následně byla přemístěna do azylového tábora v Humenném. Všech 149 Iráčanů už předem prošlo slovenskými bezpečnostními prověrkami. V Humenném strávili s podporou katolické církve několik měsíců v rámci integračního procesu a učili se slovensky. Postupně pak byli rozmisťováni v okolí Nitry.

Odjížděli i z Česka

Slovenská vláda odůvodnila přijetí asyrských křesťanů jejich přímým ohrožením ze strany Islámského státu. Komunita asyrských křesťanů mluví dosud biblickým aramejským jazykem.

Podobný plán na rozmístění křesťanů z Iráku nebyl beze zbytku úspěšný ani v České republice. Část z nich odjela autobusem do Německa a několik se jich vrátilo do Iráku. České ministerstvo vnitra proto přesídlovací program zastavilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám