Hlavní obsah

Juncker se rozohnil, že migranti nechtějí jinam než do Německa

Brusel
Aktualizováno

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se pozastavil nad tím, že uprchlíci, kteří uvázli v Itálii a v Řecku, se v drtivé většině nechtějí nechat přemístit nikam jinam než do Německa. Jejich postoj označil za ostudný, uvedla agentura AP.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Je to ostudné a nepřijatelné, aby uprchlíci v Řecku a Itálii odmítali nastupovat do letadla mířícího do jiné destinace, než je Německo,” prohlásil Juncker.

Podle něho některé státy EU jsou ochotné přijímat uprchlíky z přeplněného Řecka a Itálie. „Je ale jen velmi málo uprchlíků, kteří souhlasí s takovým přemístěním,” podotkl Juncker.

Přesidlování se nepovedlo

Evropská unie zahájila program přesídlování uprchlíků v září 2015 s cílem přerozdělit mezi své členy 160 tisíc běženců z Řecka a Itálie. Za víc než rok jich ale bylo přesunuto jen asi 7 tisíc.

V říjnu si Juncker pro změnu stěžoval na ty země EU, které plán neaplikují, případně ho od samého počátku bojkotují.

„To je začátek konce, pokud pevné pravidlo, které bylo demokraticky zpracováno, členské státy nedodržují,” řekl tehdy zejména s poukazem na Maďarsko. Kvóty upravující rozmístění imigrantů v jednotlivých unijních zemích odmítají mimo jiné také Česko a Slovensko.

V podobném duchu mluvil nedávno třeba i eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Ten vyzval země takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko), aby se zapojily do schváleného programu přerozdělování migrantů.

Pomoc střední Evropy by podle eurokomisaře umožnila předejít „logistickým problémům v Itálii a v Řecku“. Právě zde většina uprchlíků pocházejících nejčastěji z Afriky a Blízkého východu vstupuje na půdu Evropské unie.

Italský premiér Matteo Renzi již ke konci října prohlásil, že další rok jako ten letošní by byl pro zemi neúnosný. A pohrozil také EU, že Itálie přestane platit do unijního rozpočtu, pokud jí unijní státy s uprchlíky nepomůžou.

Ještě dál šel před týdnem řecký ministr pro migraci Janis Muzalas, když visegrádskou čtyřku v řecké televizi obvinil ze sabotování evropského plánu přerozdělování uprchlíků.

„Rozhněváni říkáme, že Evropa by měla konečně respektovat své závazky,” řekl Muzalas.

Chovanec kritiku odmítá

Na kritiku z úst některých evropských politiků v úterý zareagoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Výroky, jež se ČR pokouší vykreslit jako nespolehlivou zemi, která neplní své zákonné povinnosti a odmítá přijímat uprchlíky, považujeme za skandální. Své mezinárodně-právní závazky včetně těch azylových dlouhodobě plníme, na rozdíl právě od Itálie či Řecka,“ uvedl v prohlášení zveřejněném na webu ministerstva.

Dodal, že pokračující útoky některých „starých“ členských států EU na státy V4 sleduje s velkým znepokojením.

„Tento bezdůvodný a mimořádné nebezpečný nekonstruktivní přístup může zavést EU do trvalé politické krize. Pokud bude část EU na státy V4 trvale nesmyslně útočit, cejchovat je jako kacíře a vyhrožovat ‚zavřením unijních kohoutků‘, povede to pouze k růstu protiunijních nálad a růstu protisystémových hnutí v ČR i dalších zemích. Pokud je cílem neustálého napadání realistické politiky V4 rozklad evropské integrace, pak ať evropští politici v obviňování pokračují. My však budeme stále prosazovat věcnou diskusi a hledání smysluplného a udržitelného řešení,“ uvedl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám