Hlavní obsah

Zákaz sňatků dětí může dívkám ublížit, tvrdí německá ministryně

– Berlín

Snaha německé vlády zakázat a anulovat sňatky dětí sice může být dobře myšlená, ale zákaz nemůže být plošný, protože postavení některých žen a dětí by mohl tvrdě poznamenat. V rozhovoru pro média na to tento týden upozornila německá ministryně pro integraci menšin Aydan Özoguzová.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Novela zákona, podle níž už Německo nebude uznávat sňatky sezdaných párů, pokud nebudou oba partneři starší 16 let, je mířena na imigranty z muslimských zemí, kteří se vzali před tím, než se dostali do Německa. O její přípravě informoval počátkem týdne ministr spravedlnosti Heiko Maas, který ale současně upozornil na to, že u mladistvých ve věku 16 až 18 let si úřady ponechají možnost manželství uznat v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti

Podle ministryně Özoguzové se takové případy nepochybně vyskytnou. „Plošný zákaz sňatků mezi nezletilými je možná myšlen dobře, ale v individuálních případech může vést ke společenskému vyloučení žen,“ prohlásila podle serveru Politico sociálnědemokratická ministryně.

„Pokud nejsou sňatky uznány, pak ženy ztrácejí právní nároky na podporu pro své dítě nebo na dědictví, jejich děti se stávají nemanželskými. Mnohým by to dokonce znemožnilo jejich návrat do vlasti,“ vysvětlila Özoguzová.

Stovkám lidí ještě není 16 let

V Německu se uznávají pouze sňatky mezi dospělými staršími 18 lety. Udělují se však výjimky osobám starším 16 let.

S masivním příchodem běženců z muslimských zemí však německé úřady zaznamenaly prudký nárůst sňatků nezletilých. Letos v červenci jich bylo 1475. Většinou se jednalo o dvojice ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, přičemž ve 481 případech nezletilý manžel nebo manželka ještě neoslavil nebo neoslavila šestnácté narozeniny. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let.

Do Německa v loňském roce přišlo rekordních 890 tisíc běženců. Země proto zpřísňuje svou azylovou a sociální politiku. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) očekává, že letos přijde 300 tisíc migrantů, což je srovnatelné s předchozími roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám