Hlavní obsah

Situace na východě Ukrajiny se prudce zhoršila, varuje OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Počet narušení příměří na východě Ukrajiny v posledním týdnu stoupl skoro o polovinu, varoval ve čtvrtek tajemník Zvláštní monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Alexander Hug. Zaznamenáno bylo přes osm tisíc případů porušení klidu zbraní.

Foto: OSCE/Micky Kroell

Tajemník Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině Alexander Hug

Článek

„Bezpečnostní situace kokem celé linie dotyku se zhoršila. Množství případů narušení klidu zbraní se ve srovnání s minulým týdnem zvětšilo o 40 procent,” oznámil Hug.

Podle něj bylo minulý týden evidováno 5978 případů palby, zatímco v tomto už 8264. Znamená to, že každý den bylo příměří porušeno ve více než tisíci případů. Naprostá většina, 87 procent případů, připadá na Doněckou oblast.

Hug dodal, že počet narušení klidu zbraní značně vzrostl od září, kdy bylo přijato v souvislosti se začátkem školního roku nové příměří. Tehdy palba skoro utichla. „Obě strany více porušují klid zbraní,“ řekl Hug, aniž by zmínil, která strana více.

Hug také potvrdil, že zástupci mise navštívili vesnici Makijivku na území kontrolovaném separatisty, kde po dopadu granátů na domy zemřeli dva lidé a sedm bylo zraněno.

Ve středu byl podle sdělení tiskového střediska ukrajinské operace proti separatistům ATO raněn jeden voják. Zasáhla ho nepřátelská palba, uvedla Ukrajinska pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám