Hlavní obsah

V Tatrách zastřelili dva medvědy. Chtěli by víc, ale nemají povolení

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Ve Vysokých Tatrách zastřelili v uplynulém týdnu dva medvědy. Šelmy se v oblasti přemnožily, avšak jsou chráněné a na jejich odstřel je třeba žádat o výjimku. Místní úřady žádaly o povolení k odstřelu 20 medvědů. Povolení ale dostaly jen na dva.

Foto: archiv, Právo

Medvěd hnědý

Článek

„Dostali jsme povolení na odstranění dvou medvědů, kteří pravidelně přicházeli k lidským obydlím,“ uvedl náčelník policie ve Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej.

V Tatranských Matliarech přišel o život 170kilogramový samec a v Horním Smokovci o 50 kilogramů lehčí samice, uvedl deník Korzár.

Medvědi jsou celoročně chráněni a na jejich odstřel musí úřady požádat o výjimku, kterou vydává ministerstvo životního prostředí.

Přemnožili se

Vysoké Tatry už delší dobu čelí problémům s přemnožením medvědů. Šelmy často vybírají kontejnery, snaží se dostat do skladů horských chat a hotelů, děsí turisty i místní obyvatele. Není výjimkou, že obyvatelé Vysokých Tater chodí do práce s píšťalkami a zvonečky, aby šelmy udrželi v uctivé vzdálenosti.

Slovenské ministerstvo životního prostředí dostalo letos z celého území Slovenska třicet žádostí o odstřel medvěda. Povolení vydalo jen ve dvanácti případech.

„Medvěd hnědý je celoročně chráněný nejen slovenskou, ale také evropskou legislativou. Každou žádost posuzujeme individuálně na základě odborného stanoviska státní ochrany přírody,“ uvedlo ministerstvo v odůvodnění svého rozhodnutí.

Ministr životního prostředí László Solymos (Most-Híd) vyzval místní úřady k lepšímu zabezpečení kontejnerů na odpadky a k tomuto účelu poskytl dotace z environmentálního fondu ve výši 1,5 miliónu eur (40,5 miliónu Kč). „Řešením není žádat ministerstvo o povolení k odstřelu desítek medvědů a přitom nemít zabezpečené kontejnery. Rizikovým situacím musíme předcházet a jít cestou prevence,“ uvedl ministr při své srpnové návštěvě Tater.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám