Hlavní obsah

Český gang dostal v Británii za pašování a zotročování lidí dva až 6,5 roku

Plymouth
Aktualizováno

Tresty vězení v délce dvou až šesti a půl let dostalo v pondělí u soudu v britském Plymouthu pět členů českého gangu, který lákal lidi na práci v Británii, kde je pak zotročoval a vydíral. Při vyšetřování případu spolupracovala britská a česká policie.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu v britském Plymouthu

Článek

Dva muži a tři ženy v čele se šéfkou gangu byli uznáni vinnými z pašování lidí a jejich zotročování už 24. října. [celá zpráva]

V pondělí se pak rozhodovalo jen o výši trestu.

Žalobci zdůraznili, že se gang zaměřoval na ohrožené lidi v České republice, na jejichž zmizení se hned nepřišlo a které přepravili do Velké Británie. „Zacházeli s nimi jako se zbožím, které se využije, jak se obviněným hodilo,“ řekla podle agentury Thomson Reuters žalobkyně Ann Hampshirová.

Zotročení lidé museli pracovat v automyčce nebo v balírně masa, aby splatili peníze, které údajně dlužili převaděčům za to, že je dostali do Británie. Spát museli na podlahách v garážích nebo i ve skříni. Museli platit i za využití toalety, byli ponižováni a biti.

Členové gangu se chovali ke svým obětem jako k otrokům

Šestatřicetiletá šéfka gangu se chytila do pasti, když si v roce 2014 šla do bankomatu banky Lloyds v Plymouthu vyzvednout peníze jedné ze svých obětí. Nevěděla, že účet už je hlídán policií. O čtyři měsíce později, v září, byl gang při několika razicích v Plymouthu a Bodminu rozprášen a bylo osvobozeno sedm nebo osm lidí, kteří pro něj pracovali.

Server Plymouth Herald popsal, jak gang fungoval. Jeho šestatřicetiletá šéfka využívala své dobré znalosti angličtiny. Obětem zaplatila letenku do Británie, pomohla jim zařídit číslo pojištění a založit účet. Údaje předala zaměstnavatelům, ale karty k účtu si nechala. Peníze si z nich vyzvedávala sama nebo šla do banky s některou z obětí a tvrdila, že ji doprovází, protože je příbuzná a umí anglicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám