Hlavní obsah

Slovenský poslanec přirovnal opozici k Židům v koncentračních táborech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislaba

Po změnách v jednacím řádu slovenského parlamentu, které například omezují vystoupení poslanců na 20 minut, přirovnal předseda opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič situaci slovenské opozice k Židům v koncentračních táborech. Za svá slova nyní čelí disciplinárnímu řízení.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský poslanec Igor Matovič

Článek

„My jako opozice taháme za kratší provaz. Tak jako Židé v koncentráku. Promiňte mi to srovnání, ale asi jinak to nepochopíte. Tak jako Židé v koncentráku měli možná jediné právo dýchat vzduch, tak my jako opozice máme jediné právo v tomto parlamentu mluvit. Toto jediné právo nám nyní chcete vzít," řekl Matovič před poslanci.

Předseda opoziční strany použil ještě další přirovnání se Židy v koncentračních táborech, když řekl, že je to jako kdyby hráli Židé v koncentráku fotbal proti dozorcům a rozhodčím by byl šéf koncentračního tábora. Tvrdí, že touto metaforou chtěl poukázat na totalitní přístup současného vedení parlamentu k opozici.

Rozčilený doběla

Tato slova rozčílila šéfa parlamentu Andreje Danka (Slovenská národní strana) doběla. Danko oznámil, že Matovič bude za svá slova čelit disciplinárnímu řízení.

„On trpí jako Žid? Ví, jak lidé trpěli v koncentračním táboře? Měl by okamžitě jít do muzea holokaustu v Seredi,“ řekl Danko na mimořádné tiskové konferenci. „Vyzývám poslance Matoviče, aby se omluvil obětím holocaustu a příslušníkům židovského národa,“ dodal.

Matovič se hájí tím, že jeho výrok byl metaforou, která nezlehčuje utrpění Židů v koncentračních táborech a neměla za cíl hanobit Židy. Poslanec podá na Danka trestní oznámení za křivé obvinění.

Matovičova slova kritizoval rovněž premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). „Popírání a znevažování holocaustu je nepřijatelné. Ostře protestuji proti vyjádřením, které hrubě urazily oběti holocaustu. Nemůžu akceptovat, aby se standardní politický boj přirovnával k holocaustu,“ uvedl Fico.

Pobouření Židé

Slova opozičního poslance odsoudil i ústřední svaz židovských náboženských obcí na Slovensku. „Matovič si patrně neuvědomuje, že Židům šlo o život. Fotbal bylo to poslední, co by si přáli v koncentračním táboru dělat. Takto zlehčovat holocaust je nejen neslušné a nemorální, ale i hloupé,“ řekl předseda svazu Igor Rintel. „Slovensko totiž v tomto období ztratilo 70tisíc občanů. A to pouze proto, že se narodili jako Židé,“ dodal.

Peter Weisenbacher z institutu lidských práv Matovičova slova rovněž odsoudil. „Přirovnávat situaci poslanců k situaci Židů v průběhu holocaustu je postavené na hlavu a je to nehorázná drzost. Je to poškozování památky obětí holocaustu i těch, kteří holocaust přežili,“ uvedl Weisenbacher.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám