Hlavní obsah

Slovenský parlament omezil poslancům délku vystoupení a zakázal používat mobily

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenská vládní koalice ve středu v parlamentu prosadila novelu jednacího řádu, který omezí délku vystoupení poslanců k projednávaným materiálům a zavede pokuty za nevhodné chování či možnost vykázat zákonodárce z jednacího sálu Národního rady. Norma současně zakazuje používání mobilních telefonů v jednacím sálu a nošení triček s různými nápisy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předloha vyvolala spor mezi zástupci koalice a opozičními poslanci. Ti změnu pravidel jednání parlamentu označili za náhubkový zákon a avizovali, že se obrátí k ústavnímu soudu.

Poslanci budou nově moci k projednávaným materiálům ve sněmovně hovořit od řečnického pultu dohromady zpravidla nejdéle půl hodiny. V současnosti sice parlament může hlasováním rozhodnout o zkrácení rozpravy, v praxi toto ustanovení ale zákonodárci neuplatňují. Možnost prakticky neomezené rozpravy v minulosti využili například opoziční poslanci, kteří se tímto způsobem rozhodli pro obstrukci a prodlužovali jednání parlamentu.

Slovenští poslanci nově nebudou moci v jednacím sálu sněmovny používat mobilní telefony, vnášet do ní transparenty ani jídlo. Za narušování pořádku během schůze bude tamním poslancům také hrozit pokuta až 2000 eur (54 tisíc korun)

Nová opatření nelze vnímat jako zásah do svobody projevu volených zástupců, tvrdí Andrej Danko, autor novely předseda parlamentu a vládní Slovenské národní strany. „Právě naopak, odstraní se tím opakované snahy o umělé natahování diskuse. Stanovený limit musí být dostatečný k vyjádření názoru. Poslanec musí být připraven se přesně a srozumitelně k danému tématu vyjádřit v určitém časovém rozpětí,“ tvrdí Danko.

Jak novela zpřísňuje jednací řád
Poslanec může k danému tématu vystoupit jen jednou.
Omezení času na vystoupení poslance na max. 20 minut.
Neomezený čas mají k dispozici pouze prezident, premiér a předseda parlamentu.
Poslanec může být z jednacího sálu vykázán.
V případě neuposlechnutí se může přerušit schůze.
Vykázaný poslanec může dostat pokutu až 2000 eur (54 tisíc korun).
V případě opakovaného vykázání až 4000 eur (108 tisíc korun).

Při prosazování změn se odvolával na podobná pravidla v parlamentech například v Belgii, Dánsku, Řecku nebo Polsku.

Opoziční místopředsedkyně parlamentu Lucia Ďuriš-Nicholsonová (Svoboda a Solidarita) označila balík opatření za zneklidňující a namířený proti opozici. S tím souhlasí i slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. „Omezení ve slovenském parlamentu jsou v rozporu s duchem parlamentní demokracie,“ tvrdí. Neomezený čas na vystoupení dává opozici šanci prodlužovat schůzi, což je podle Mesežnikova oprávněný způsob obstrukce. Parlament je podle něj místem, kde se má diskutovat neomezeně.

Svou iniciativou reagoval Danko na nedávné události ve slovenském parlamentu, kdy například opoziční poslanec Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) nosil trička s nápisem „Fico chrání zloděje“ a při svých vystoupeních používal velkoplošné transparenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám