Hlavní obsah

V Německu působí čtyři pobočky rasistického Ku-klux-klanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Podle německých úřadů v zemi působí zřejmě čtyři pobočky rasistického Ku-klux-klanu (KKK), které mají šest webů. Na dotaz poslanců ze strany Levice to podle listu Süddeutsche Zeitung uvedla německá vláda. Počet jejich členů je však velmi nízký. Přesto je od roku 2001 v souvislosti s klanem evidováno 68 trestných činů.

Foto: Profimedia.cz

Pochod KKK v Annapolisu v roce 1998

Článek

Vláda uvedla, že „německé skupiny KKK reprezentují jenom marginální fenomén bez významu“, a to i v rámci ultrapravicové scény. Mají „velmi malý počet členů a žádnou významnější organizační strukturu“. Není ani jasné, zda skupiny neexistují jen v představách vůdců.

Totéž ale tvrdil Berlín o skupině Říšských občanů do té doby, než zavraždila policistu, uvedl web Der Westen. [celá zpráva]

Podle něj je KKK nejaktivnější v Porůří, kde má největší tradici a 13 buněk, a v Porýní-Vestfálsku, kde působí Teutonští rytíři KKK v Německu. Ti mají několik buněk v Duisburgu, Essenu, Dortmundu. Členové klanu musejí dokládat německý původ a musí jít o křesťany.

Letos v květnu se klanem znovu zabývala centrála pro boj s extremismem a terorismem, když vyšetřovala rituální pálení kříže spojené s ukazováním vlajek s hákovým křížem.

Podle vyjádření vlády členové klanu také zpívali písně, které jsou v rozporu s duchem ústavy. Jejich výroky také podkopávaly základní práva nebílých ras.

Ku-klux-klan je v Německu aktivní s přestávkami od 20. let minulého století. Německo také v minulosti opakovaně navštívili jeho vůdci.

Vážné nebezpečí

I přes nízký počet členů představuje Ku-klux-klan podle Levice vážné nebezpečí. Podle Süddeutsche Zeitung se k organizaci za poslední desítky let váže několik vražd nebo pokusů o vraždu.

V roce 1992 se v Braniborsku skupina, která rytmicky opakovala ”Ku-klux-klan”, pokusila zabít Afričana. Muž nakonec přežil s vážnými zraněními. Několik měsíců po této násilnosti zabil člen Ku-klux-klanu bezdomovce v Berlíně.

Dvou setkání organizace se podle vyšetřovatelů zúčastnila i Beate Zschäpeová, jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí. [celá zpráva]

Členy Evropských bílých rytířů Ku-klux-klanu byli i dva policisté, uvedla před čtyřmi roky stanice Deutsche Welle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám