Hlavní obsah

Místo života našel modul Schiaparelli na Marsu smrt. Při přistání explodoval

Vesmírný modu Schiaparelli Evropské vesmírné agentury (ESA) a Roskosmosu na Marsu nepřistál, ale zřítil se na něj. Podle agentury AFP o tom informovala ESA. Zda to znamená, že se šestikolové robotické vozítko odmlčelo definitivně, není jasné. Jelikož ale podle evropských expertů patrně vybuchl, s největší pravděpodobností se už Zemi neozve.

Foto: ESA ATG-medialab M.Thiebaut, ČTK/AP

Vizualizace toho, jak mohl vypadat modul Schiaparelli po přistání na Marsu.

Článek

Schiaparelli k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO). Úkolem robota bylo zavrtat se do rudé planety a hledat pod jejím povrchem známky po současném nebo dřívějším životě.

Podmínky na rudé planetě jsou krajně nehostinné a přistání vesmírných sond na jeho povrchu jsou proto značně riskantní. Nezdarem skončí až polovina pokusů, a to zejména kvůli řídké atmosféře, která zapříčiní vysoké přistávací rychlosti.

I tak je však podle generálního ředitele ESA Jana Wörnera mise úspěšná a podařilo se získat množství užitečných informací. Dekódování dat o sestupu modulu navíc pokračuje.

Test, který nevyšel

Vedení ESA zdůraznilo, že cesta 577 kilogramů těžké sondy se od začátku považovala „jen“ za testovací proceduru. Plán byl také vyzkoušet přistávací techniku.

Riskantní přistání modulu Schiaparelli se totiž považuje za vesmírnou generálku před tím, než se ESA během příštích čtyř let v rámci mnohem ambicióznějšího a nákladnějšího projektu pokusí dostat na Mars vlastní vozítko. To by mělo být mnohem sofistikovanější a obratnější než modul Schiaparelli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám