Hlavní obsah

Hollande šokoval: francouzská Marianne bude jednou v burce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident François Hollande v knize rozhovorů s názvem Co by prezident neměl říkat přiznal, že jeho země má problém s islámem, a že je v ní příliš mnoho nežádoucích imigrantů. Zmínil to v úterý list The Daily Telegraph. Mnohé výroky vyvolaly okamžitě bouřlivé reakce.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Knihu tvoří rozhovory, které francouzský prezident vedl s Gérardem Davidem a Fabrisem Lhomem během 61 setkání.

„Je skutečností, že tu opravdu existuje problém s islámem. O tom nikdo nepochybuje,“ řekl Hollande otevřeně a dodal, že hrozbu nevytváří islám sám o sobě, ale tím, že se chce stát náboženstvím uvnitř francouzské republiky. “Jde tedy proti sekularitě země,” dodal.

Marianne v burce

Velké pobouření vyvolal jeho výrok, že „dnešní zahalené ženy budou zítřejší Marianne“.

Republikán Laurent Wauquiez ho hned napadl, že má záměr „vyhandlovat symbol Francouzské republiky“.

Tvrzení, že by se národním symbolem místo Marianne stala žena v burce, Hollande odmítl. Odpovídal na dotaz ohledně obav ultrapravice o národní identitu. Myslel to právě naopak, že by rád viděl tyto ženy osvobozené od povinnosti se zahalovat, i když by dál vyznávaly svou víru. Naznačil, že když žena bude preferovat svobodu před otroctvím, může pro ni závoj představovat ochranu, ale že se zítra už nebude muset ujišťovat o svém postavení ve společnosti.

Sprostý Sarkozy

Kniha je plná kontroverzních výroků. Exprezidenta Nicolase Sarkozyho označil, za „malého de Gaulla“, který byl „sprostý, cynický a měl špatný vkus“. Soudci podle něj nemají rádi politiky a vytvářejí institut zbabělosti.

Pustil se i do fotbalistů, že nejsou patrioti, ale „chlápci ze sídliště bez vychování, bez hodnot, kteří opouštějí Francii příliš brzo, a kteří by potřebovali potrénovat mozek“. Naznačil, že ze „špatně vzdělaných kluků se bez přípravy staly ultrabohaté hvězdy“.

Proti jeho výrokům se okamžitě ohradil mistr světa z roku 1998 Emmanuel Petit.  Přiznal, že většina jich neměla šanci dostat se na špičkové školy, ale dodal, že politici by potřebovali potrénovat mozky a naučit se upřímnosti a prostým a jasným vyjádřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám