Hlavní obsah

V kamiónu smrti zahynulo 71 migrantů, Maďaři obviní osm lidí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku bude obviněno osm lidí v případě úmrtí 71 migrantů v chladícím voze na dálnici A4 u rakouského Parndorfu. Tragický případ se stal loni koncem srpna.

Foto: MTI

Šéf maďarského úřadu proti ilegální migraci Zoltán Boross

Článek

Jak oznámila agentura MTI, maďarská policie převzala případ od rakouských orgánů, protože migranti zemřeli ještě na území Maďarska. Podle odborníků totiž při tak velkém množství lidí vystačil vzduch v uzavřeném prostoru maximálně na 30 minut až hodinu. Kamión vyrazil od srbsko-maďarské hranice a v okolí Budapešti už byli všichni migranti pravděpodobně po smrti.

Šéf oddělení boje proti ilegální migraci maďarského Národního úřadu vyšetřování Zoltán Boross ve středu sdělil, že hlavou převaděčské skupiny, která stála za tragickým případem, byl občan Afghánistánu s trvalým pobytem na území Maďarska.

Dalších sedm zadržených členů skupiny jsou občané Bulharska. Po dalších třech Bulharech policie nadále pátrá.

„Pachatelé při překročení maďarsko-rakouské hranice věděli, že lidé přepravovaní v chladírenském voze již nežijí,“ uvedl Boross. Řidič proto kamión opustil a nechal ho stát na okraji dálnice.

V chladírenském voze odstaveném na rakouské dálnici A4 našli 27. srpna 2015 jednasedmdesát těl. Migranti ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku se v nákladním prostoru udusili. Převaděči je měli dopravit do Německa. Za každou osobu inkasovali 1100 až 1500 eur (30 až 40 tisíc Kč).

Vyšetřovací spisy dodané z Rakouska mají téměř 6000 stránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám