Hlavní obsah

Ze Scotland Yardu unikaly informace spojované s ruskými oligarchy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Scotland Yard vyšetřuje svůj přední útvar SCD6, který se zabývá nejcitlivějšími kauzami ve Velké Británii, zasahujícími do nejvyšších pater politiky. Zjistilo se totiž, že někteří jeho detektivové vynášeli informace soukromé firmě, do které odešla řada penzionovaných policistů včetně šéfa londýnské Metropolitní policie. Uvedl to v pátek deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmu RISC původně založil Stephen Curtis. Tento právník pracoval pro ruské oligarchy, kteří se rozešli s prezidentem Vladimirem Putinem, a před 12 lety zahynul za podezřelých okolností, stejně jako řada jeho bohatých přátel a spolupracovníků, napsal list.

Firma vyhlásila v lednu 2014 úpadek, vyšetřování sahá až do roku 2007.

Dokumenty, které nyní ze Scotland Yardu unikly, uvádějí, že zástupci RISC korumpovali detektivy a zajišťovali si u nich informace z vyšetřování. Listiny zmiňují, že se RISC chovala jako „organizovaná zločinecká síť“. Záznamy kromě jiného ukazují, že v období blíže neurčených dvanácti měsíců bylo zaznamenáno více než 300 telefonátů mezi zástupci RISC a detektivy. Jeden z nich dokonce dostal tajný mobil, jehož prostřednictvím byl s RISC ve spojení.

SCD6 přitom řeší jedny z nejcitlivějších kauz na britských ostrovech, útvar se například zabýval zneužíváním náhrad poslanci nebo podezřeními, že vláda expremiéra Tonyho Blaira nabízela významným sponzorům šlechtické tituly.

Zakladatel zemřel za podivných okolností

Společnost RISC se původně jmenovala ISC. Právník Curtis, pracující pro ruské oligarchy v čele s dnes již zesnulým Borisem Berezovským, firmu založil v roce 2000. O čtyři roky později Curtis zahynul při podezřelém zřícení své helikoptéry. Známému údajně o týden dříve řekl, že pokud se mu něco stane, nebude to náhoda. Za podezřelých okolností zemřela řada jeho movitých přátel a obchodních společníků, uvedl britský Telegraph.

Vedení firmy po Curtisovi převzal bývalý šéf Metropolitní policie Keith Hunter a přejmenoval ji. V roce 2006 vyšlo najevo, že kanceláře RISC v londýnské čtvrti Mayfair navštívil těsně před tím, než byl otráven, bývalý ruský špión Alexandr Litviněnko. V roce 2011 si také služby RISC objednalo vedení anglického fotbalu, firma měla zjišťovat, co se děje ve vedení jiných národních týmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám