Hlavní obsah

Mayová: Po brexitu se Británie opět stane nezávislou a suverénní zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham
Aktualizováno

Už není cesty zpět, Británie se po brexitu stane opět zcela nezávislou a suverénní zemí. Ve svém projevu na výroční konferenci Konzervativní strany v Birminghamu to v neděli uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že z této pozice budou Britové utvářet svůj vztah s Evropskou unií. V souvislosti s odchodem z EU rovněž nehodlá dopustit rozvrácení unie Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.

Foto: Nick Ansell, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch," prohlásila Mayová. Snahy o zvrácení výsledku červnového referenda odmítla. „Výsledek referenda byl jasný. Byl legitimní,” řekla. „Budeme věřit britskému lidu. Británie opustí Evropskou unii.”

Nechce zdržovat

Nejpozději na konci března chce aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž se zahájí nejméně dvouleté „výstupní” rozhovory. Její vláda nehodlá počátek jednání zdržovat. [celá zpráva]

Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru.
premiérka Theresa Mayová

Pro Británii chce vyjednat co nejlepší podmínky. „Lidem však musí být jasné, že vyjednavači nebudou moci o všech svých krocích informovat veřejnost v přímém přenosu. Musíme být trpěliví,” konstatovala premiérka.

Británie se po odchodu z EU podle ní stane opět nezávislou a suverénní zemí. „Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru. Tyto zákony nebudou interpretovat soudci v Lucemburku, ale u soudů v této zemi,” pokračovala.

Budeme vyjednávat jako Spojené království a Evropskou unii jako Spojené království opustíme.
premiérka Theresa Mayová

Partnerství s EU, ale vlastní rozhodování

„Podoba vztahů s EU bude zcela nová a nelze o ní uvažovat s ohledem na minulost ani jako o švýcarském či norském modelu,” dodala. S Unií bude chtít Británie setrvat v partnerském a obchodním vztahu a spolupracovat především v otázkách bezpečnosti.

Zdůraznila, že nehodlá dopustit rozvrácení unie Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. „Budeme vyjednávat jako Spojené království a Evropskou unii jako Spojené království opustíme,” řekla.

My nebudeme souhlasit s tím, aby Británie zaváděla nějaká jednostranná opatření proti pracovníkům z Česka nebo pracovníkům z dalších zemí střední a východní Evropy.
premiér Bohuslav Sobotka

Po brexitu bude Británie znovu moci rozhodovat o svých vlastních záležitostech včetně způsobu kontroly imigrace, uvedla Mayová. Podle ministra pro odchod z Unie Davida Davise budou schopní lidé a odborníci z řad imigrantů v Británii vždy vítáni.

Sobotka odmítá případná opatření proti pracovníkům z ČR

K otázce imigrace do Británie se v neděli vyjádřil také český premiér Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že do doby, než Británie definitivně opustí EU, pro ni platí stejná práva a povinnosti.

„My nebudeme souhlasit s tím, aby Británie zaváděla nějaká jednostranná opatření proti pracovníkům z Česka nebo pracovníkům z dalších zemí střední a východní Evropy," reagoval Sobotka na dřívější vyjádření Mayové, že během jednání o brexitu hodlá přihlížet k přání Britů kontrolovat pohyb lidí z EU.

Článek 50 o vystoupení z EU

Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého premiéra, a to buď šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Dokud to neudělá, zůstává plnohodnotným členem.

Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání.

Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise.  

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament. Velmi pravděpodobně budou moci o věci hlasovat také britští europoslanci.

Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou - pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu o mechanismu vystoupení nepodaří dojednat dva roky poté, co země aktivuje článek 50, její členství v EU automaticky končí.

Zdroj: ČTK

Mayová rovněž potvrdila, že i po vystoupení z Evropské unie si ponechá její legislativu. Teprve po brexitu bude mít parlament možnost upravit či zrušit některé zákony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám