Hlavní obsah

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč bojuje v nemocnici o život

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Prvního slovenského prezidenta Michala Kováče (86) v pátek hospitalizovali v bratislavské Nemocnici sv. Michala a byl uveden do umělého spánku. Exprezidenta kromě srdečních těžkostí sužuje i Parkinsonova nemoc.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Michal Kováč

Článek

Server čas.sk uvedl, že Kováč po převozu do nemocnice ještě komunikoval, ale náhle se mu stav zhoršil, byl uveden do umělého spánku a bojuje o život.

„Exprezidenta Kováče jsme hospitalizovali na jednotce intenzivní péče. Rodina si nepřeje informovat o dalších podrobnostech,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Ivan Netík. Nemocnice sv. Michala totiž patří pod ministerstvo vnitra.

Jedná se o třetí letošní hospitalizaci bývalého prezidenta. Exprezident už delší dobu trpí Parkinsonovou chorobou.

Únos syna

Kováč se v prosinci 1989 stal slovenským ministrem financí. Od června 1992 předsedal Federálnímu shromáždění. Po rozdělení Československa byl 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998.

Kováč se dostal do ostrého sporu s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. V roce 1994 unesli prezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska. Na únosu se měla podílet Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Cílem byla diskreditace hlavy státu. Po odchodu z Prezidentského paláce odevzdal Kováč kompetence do rukou vlády, protože nový prezident ještě nebyl zvolen. Vláda na případ únosu Kováče mladšího udělila amnestii a případ nebyl nikdy vyřešen.

Dalším prezidentem se v květnu 1999 stal Rudolf Schuster, který ve druhém kole přímé volby porazil Mečiara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám