Hlavní obsah

Maďarský antisemita zjistil, že má židovské kořeny. Teď se chce odstěhovat do Izraele

– Budapešť
Právo, ivi

Bývalý místopředseda ultrapravicové strany Jobbik, někdejší europoslanec a jeden ze zakladatelů polovojenské Maďarské gardy Csanád Szegedi (34) změnil postoj a z antisemity se proměnil v příznivce izraelského státu. Dokonce se tam chce přestěhovat. Deníku Jerusalem Post potvrdil, že už podal příslušné žádosti, a Izrael v rozhovoru označil za fantastickou zemi.

Foto: Profimedia.cz

Csanád Szegedi

Článek

Svůj záměr vystěhovat se do Izraele oznámil rovněž na nedávném kongresu Světové sionistické organizace (WZO) v Budapešti, uvedla maďarská média. Deník Népszava uvedl, že předseda WZO Jaakov Hagoel záměr Szegediho vystěhovat se do Izraele podpořil.

Szegedi byl v minulosti znám svými antisemitskými názory, ale před časem objevil židovské kořeny své matky a zcela změnil názor. Jeho babička ze strany matky byla totiž Židovka. Deportovali ji do Osvětimi, odkud se vrátila. Když to Szegedi před čtyřmi lety zjistil, tak vystoupil z Jobbiku a strana se od něj okamžitě distancovala.

„Být Židem má mnoho pozitivních i negativních faktorů, ale největším darem je existence státu Izrael. Po noční můře holokaustu chceme být i s rodinou součástí pozitivního snu, který stát Izrael poskytuje,“ uvedl nyní Szegedi s tím, že v Izraeli chce pracovat v některé ze sionistických organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám