Hlavní obsah

Česko a Slovensko oslaví 100. výročí vzniku ČSR společně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Společné projekty českých a slovenských muzeí, galerií i divadel budou za dva roky součástí oslav 100. výročí vzniku první Československé republiky. Podle materiálu slovenského ministerstva zahraničí akce přiblíží společnou historii Čechů a Slováků v jednom státním útvaru a současné nadstandardní vztahy mezi oběma státy bývalé federace.

Foto: Profimedia.cz

První prezident Českoslovesnka Tomáš Garrigue Masaryk

Článek

„Oslavy a připomenutí si významných historických výročí v roce 2018 budou neopakovatelnou příležitostí ukázat, zejména mladé generaci, která se již socializovala v samostatných státech, význam a přínosy 74leté existence ve společném česko-slovenském státě, jakož i spolupráce SR a ČR po rozdělení ČSFR,“ vyplývá z materiálu slovenského ministerstva zahraničí.

Kromě stého výročí vzniku Československa si v roce 2018 obě země připomenou rovněž 50. výročí Pražského jara a 25. výročí samostatnosti České republiky a Slovenska. O připravovaných akcích budou jednat členové vlád obou zemí na společném zasedání, které se uskuteční příští pondělí v Bratislavě.

Mladí už nerozumí slovensky

„Slovensko si od oslavy oslav slibuje větší průnik slovenštiny do české společnosti, jejíž mladší generace má stále větší problémy rozumět slovenskému jazyku,“ sdělilo slovenské ministerstvo zahraničí.

Resort slovenské diplomacie navrhl ředitele Slovenského institutu v Praze Vladimíra Valoviča za národního koordinátora pro přípravu oslav 100. výročí vzniku ČSR. Na některé společné akce budou pozvání zástupci Spojených států, Velké Británie a Francie, které v roce 1918 vznik samostatného Československa podpořily.

Reklama

Výběr článků

Načítám