Hlavní obsah

Ruské volby jasně ovládla strana Jednotné Rusko blízká Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nedělní parlamentní volby v Rusku podle prvních odhadů vyhraje strana Jednotné Rusko blízká prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle odhadů zveřejněných státní sociologickou agenturou VCIOM získala 44,5 procenta hlasů.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin přistupuje s průkazem totožnosti k volební komisi v Moskvě, aby hlasoval v tamních parlamentních volbách.

Článek

Žádná ze stran otevřeně kritických k Putinovi nepřekročila pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Státní dumy (dolní komory parlamentu), jejich jednotliví členové ale mají šanci získat poslanecké křeslo v jednomandátových okruzích, v nichž se rozděluje polovina míst ve 450členné Dumě.

Konečné výsledky voleb budou známy v pondělí. Premiér Dmitrij Medveděv ale už v neděli večer vyhlásil vítězství svého Jednotného Ruska. Putin označil zveřejněné odhady za dobrý výsledek. Podle něj lidé hlasovali pro vládnoucí Jednotné Rusko, i když země zažívá těžké časy.

Podle odhadů skončila na druhém místě nacionalistická Liberálnědemokratická strana Vladimira Žirinovského s 15,3 procenta hlasů, následovaná Komunistickou stranou Ruské federace Gennadije Zjuganova, kterou podpořilo 14,9 procenta voličů. Strana Spravedlivé Rusko, levicový spojenec Kremlu, získala 8,1 procenta hlasů.

Šéfka komise: Podvody byly, ale nic velkého

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová po uzavření volebních místností přiznala, že hlasování nebylo zcela korektní a v některých volebních místnostech se potvrdily zprávy o podvodech. Podle ní ale není důvod anulovat výsledky v žádném z volebních obvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám