Hlavní obsah

Vstupme do Visegrádské skupiny, vyzval šéf rakouských Svobodných

– Vídeň

Rakousko by mělo požádat o vstup do Visegradské skupiny, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. V rozhovoru, který vyjde v sobotu v deníku Tiroler Tageszeitung, k tomu vyzval šéf opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache. Visegrádská skupina podle něj tvoří v Evropské unii protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache

Článek

"Dosud se v EU přijímaly různé dohody mezi Německem a Francií, které ostatní museli spolknout," řekl Strache. "V posílené Visegrádské skupině vidím šanci na reformu EU," uvedl šéf strany, která má podle průzkumů nyní v Rakousku nejvyšší volební preference. Ve volbách by pro FPÖ hlasovala zhruba třetina Rakušanů.

O možném rozšíření Visegrádské skupiny a vzniku "unie uvnitř unie" mluvil tento týden i kandidát FPÖ na prezidenta Norbert Hofer s českým prezidentem Milošem Zemanem během své návštěvy Prahy. Oba politici se shodli, že by tím střední Evropa získala v EU silnější hlas. [celá zpráva]

Nápad ale odmítl český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je základem spolupráce ve Visegrádské skupině společný zájem na silné a jednotné Evropě. Snahy udělat z V4 formální instituci jdou podle Sobotky proti zájmům Česka.

Anketa

Měla by se podle vás Visegradská skupina rozšířit o Rakousko?
Ano
96,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 9754 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám