Hlavní obsah

Ve slovenském ústavu zažívaly děti znásilňování a bití hokejkami

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenskem zmítá skandál kolem zneužívání dětí v resocializačním zařízení Čistý den ve městě Galanta. Po podezření ze znásilnění 14leté dívky terapeutem uvedla bývalá zaměstnankyně centra, že děti zde zažívaly peklo a pravidelně zde docházelo k sexuálnímu násilí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Bývalá zaměstnankyně tvrdí, že téměř všichni terapeuti měli sex s klienty. Na úterní tiskové konferenci to uvedl opoziční poslanec Daniel Lipšic. „Děti zde měly peklo,“ citoval Lipšic bývalou zaměstnankyni centra. „Resocializační zařízení jsou zde proto, aby dětem pomáhaly a ne proto, aby zde byly zneužívány a šikanovány,“ dodal poslanec.

Ředitel zařízení Peter Tománek tvrdil, že muž podezřelý ze sexuálního zneužívání 14leté Natálie nebyl zaměstnancem centra, ale klientem. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar však v úterý potvrdil, že údajný pomocný terapeut, který měl Natálii znásilnit, měl smlouvu jako kuchař.

„Pro mě je podezřelý i ředitel, a to z neoznámení trestného činu. Pokud měl povědomí o sexuálním styku se 14letou klientkou a neoznámil to, porušil tím zákon,“ prohlásil Gašpar.

Hokejkou po patách

V centru mělo docházet i k fyzickému násilí na dětech. „Ředitel se dvěma zaměstnanci zavřeli do kůlny mladého Roma, kde ho tloukli hokejkami po patách, až měl rozsáhlé podlitiny,“ uvedla ve svém blogu opoziční poslankyně Natália Blahová, která na případ upozornila.

V resocializačním ústavu Čistý den zasahovala v úterý policie a probíhá zde také kontrola ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny.

Ve zmíněném soukromém zařízení byli umístěni klienti na základě rozhodnutí soudu například za to, že experimentovali s drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám