Hlavní obsah

Brusel žene Evropu do civilizační katastrofy, hřímal Orbán

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k ukončení migrační politiky, která podle něho ohrožuje Evropu. „Pěkně pomalu bude v Evropě stále víc muslimů a Evropu nepoznáme. To, co dělá Brusel, povede k civilizační katastrofě,“ prohlásil Orbán v pondělním projevu před poslanci maďarského parlamentu. Migranty označil za oběti falešné politiky Bruselu.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Bruselští byrokraté podle Orbána povzbuzují tyto lidi, že stačí přijít do Evropy, aby dosáhli zdejšího životního standardu. „My nemáme skálu místo srdce, ale je potřebné ukončit migrační politiku, která ohrožuje Evropu. Evropská unie se musí konečně probudit,“ dodal.

Na pátečním summitu lídrů unie v Bratislavě chce Orbán navrhnout návrat ke koncepci evropských národů. „My nechceme z unie odejít, ale chceme vylepšit to, co je pro nás důležité,“ uvedl.

Maďarské referendum

Druhého října se v Maďarsku koná referendum o povinných kvótách na přerozdělování migrantů. Maďaři budou odpovídat na otázku zformulovanou: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Vláda v průběhu léta rozběhla masivní billboardovou a mediální kampaň a věří, že na takto položenou otázku odpoví většina Maďarů záporně. Podle posledních průzkumů však jde Orbán do rizika, protože účast nemusí překročit potřebných padesát procent, což je podmínkou platnosti referenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám