Hlavní obsah

Kadeřnice dostala pokutu za to, že odmítla ostříhat muslimku v hidžábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská kadeřnice byla shledána vinnou z diskriminace, neboť odmítla ostříhat ženu, která měla na sobě muslimský šátek hidžáb. Kadeřnice dostala před norským soudem pokutu 10 tisíc norských korun, tedy téměř 30 tisíc korun. Musí navíc zaplatit soudní výlohy ve výši pět tisíc norských korun. V pondělí o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Žena v hidžábu

Článek

Obhájkyně sedmačtyřicetileté Norky uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Kadeřnici hrozil za náboženskou diskriminaci až šestiměsíční trest odnětí svobody.

Norka Merete Hodneová má kadeřnický salón v jihonorském městečku Bryne jižně od Stavangeru. Loni v říjnu přišla do salónu čtyřiadvacetiletá zákaznice Malika Bayanová s přítelkyní a obě měly na sobě hidžáb. Kadeřnice prohlásila, že „takové lidi neobsluhuje”, a vyzvala muslimky, aby šly jinam.

Foto: archív, Právo

Kadeřnice podle soudu „úmyslně diskriminovala Bayanovou a vykázala ji ze salónu kvůli její muslimské víře”. Soud rovněž uvedl, že Hodneová dříve působila v několika organizacích kritických k islámu.

Symbol totality, hájí se kadeřnice

Kadeřnice soudu řekla, že hidžáb nevnímá jako náboženský symbol, ale jako symbol politický, který reprezentuje ideologii, jež ji děsí. „(Šátek) vnímám jako symbol totality. Když vidím šátek, nemyslím na náboženství, ale na totalitní ideologie a režimy,” dodala.

Poukázala také na to, že kdyby Bayanovou jako zákaznici přijala, pak by nemohla do kadeřnictví vpustit žádné mužské klienty, protože muslimka by se před nimi nesměla ukázat s odhalenými vlasy.

Reklama

Související články

Zákaz burkin francouzský soud pozastavil

Nejvyšší administrativní francouzský soud v pátek pozastavil zákaz nošení burkin muslimkami na plážích. Reagoval tak na stížnost zastánců občanských svobod....

Výběr článků

Načítám