Hlavní obsah

Skotská vláda připraví cestu k druhému referendu o nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová v úterý předstoupila před poslance s programem své menšinové vlády vzešlé z květnových voleb. Kromě jiného potvrdila, že její kabinet připraví legislativu pro druhé referendum o setrvání Skotska ve Spojeném království.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová

Článek

Program vlády premiérky Sturgeonové se soustředí na domácí agendu. Jak ale podle BBC podotkl její mluvčí, Evropa je „společné téma prolínající se vším, co děláme“.

Sturgeonová otevření cesty k novému lidovému hlasování avizovala už po červnovém britském referendu, které rozhodlo o vystoupení země z Evropské unie. Zatímco Británie jako celek 52procentní většinou odhlasovala tzv. brexit, většina Skotů chtěla v EU zůstat, pro setrvání hlasovalo 62 procent skotských voličů.

Skotsko už jedno referendum o nezávislosti pořádalo, a to teprve před dvěma lety v září. Tehdy lidé rozhodli, že by země měla zůstat součástí Spojeného království. Podle vládnoucí Skotské národní strany (SNP) by však tento postoj mohli lidé v důsledku referenda o EU přehodnotit.

S vypsáním závazného referenda by ovšem musel souhlasit britský parlament. Proto některé hlasy ve Skotsku navrhují uspořádat nezávazné referendum, které by jen ukázalo, jak většina lidí smýšlí. V případě, že by vládu instruovali, aby usilovala o odtržení od Británie, vyvolalo by to náležitý politický tlak na Londýn.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám