Hlavní obsah

CNN: Útoky v Paříži se příliš nepovedly. Skutečný teror zřejmě teprve přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loňské teroristické útoky v Paříži, ke kterým se přihlásil Islámský stát, měly být masivnější a měl to být jen začátek. Uvedla to americká CNN s odkazem na 90 tisíc stran dokumentů evropských vyšetřovatelů. Podle nich hodlali radikálové na atentáty navázat na dalších místech a v dalších evropských zemích. Analytik oslovený CNN pak varoval, že další koordinované masakry civilistů zřejmě ještě přijdou.

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Při teroristických útocích v Paříži z loňského listopadu zemřelo 130 civilistů.

Článek

„Hromadná a kódovaná (elektronická) komunikace má potenciál od základu změnit metodiku plánování teroristických útoků; umožní celým (teroristickým) buňkám vzájemnou koordinaci v reálném čase, aniž by se vyzradily,“ řekl americké televizi analytik z vojenské akademie West Point Paul Cruickshank.

Z výslechů a informací tajných služeb vyplynulo, že Islámský stát teroristy, které loni vyslal do Evropy, původně instruoval, aby zaútočili v Nizozemsku a v několika nákupních zónách na území Francie.

Terčem se měl zřejmě stát mimo jiné i nejmenovaný supermarket v Paříži. Proč se plány změnily, není z informací CNN jasné.

Odhaleni v Řecku

Dokumenty nicméně konstatují, že „bezpečnostní složky na evropské půdě odhalují čím dál víc operativců Islámského státu“. Zpravodajci v poslední době zaznamenali zvýšenou snahu IS infiltrovat se zejména do Velké Británie, ale i do zemí pevninské Evropy.

Teroristé k elektronické komunikaci používají aplikace jako Viber, Telegram nebo WhatsApp. Jejich prostřednictvím údajně dostávají instrukce i peníze krok po kroku a do poslední chvíle tudíž nevědí, co je jejich cílem. Dopředu neznají ani své komplice.

Francouzům se například podařilo zadržet Afghánce Adele Haddadího a Pákistánce Muhammada Usmána. Ti měli přicestovat do Francie spolu s teroristy, kteří loni v listopadu zaútočili na pařížském fotbalovém stadiónu.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Zmíněná dvojice spolupracuje s vyšetřovateli a vypověděla, že ostatní pachatele útoků v Paříži neznala. Přiznali, že pouze znali cíl své cesty - Francii, kde měli „vykonat dobro ve jménu boha“.

Když ale Haddadí a Usmán spolu s migranty připluli z Turecka do Řecka a vydávali se za syrské uprchlíky, řečtí pohraničníci odhalili, že se prokazují falešnými pasy.

Cestujte ve vlaku na WC

Elektronická komunikace navíc teroristům slouží také k tomu, aby si předávali zkušenosti. Například o tom, jak nejlépe přejít hranice, kde používat vlastní jméno a kde naopak využít falešnou identitu.

Jeden z pokynů například džihádisty nabádal, aby se během přejezdu hranic ve vlaku schovávali na toaletách.

Výslechy podle zdrojů CNN prokázaly, že jsou po starém kontinentu stále rozeseti „spící” teroristé, kteří čekají na povel vraždit. Jsou navíc připraveni zaútočit koordinovaně, na několika místech najednou.

„Islámský stát prohlubuje plánování útoků napříč zeměmi a je v tom stále důmyslnější. Pro teroristy vybudoval rozsáhlou síť logistické podpory, která jim umožní osnovat tyto (hromadné) útoky,“ varoval analytik Cruickshank.

Reklama

Související články

Paříži ubyl milión turistů

Francouzskou metropoli Paříž navštívilo za první pololetí roku o milión turistů méně než za stejnou dobu loni. Více než šestiprocentní propad má hned několik...

Výběr článků

Načítám