Hlavní obsah

„Zvládneme to” Merkelová neřekla jako první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Známou větu „Zvládneme to”, kterou všichni spojují s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jako první v souvislosti s migrací pronesl německý vicekancléř a šéf německé sociální demokracie Sigmar Gabriel. Upozornila na to německá veřejnoprávní televize ARD.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Článek

Ve videu, které sociální demokracie zveřejnila na internetu loni 22. srpna, hovoří Gabriel mimo jiné o tom, že Evropa není jen společenství, jehož se státy účastní, pokud z toho mají peníze, ale uskupení, v němž by se na zvládnutí migrace měly podílet všechny země.

„Mír, lidskost, solidarita, spravedlnost, to jsou evropské hodnoty. Teď to musíme dokázat. Jsem si jistý: Zvládneme to,” říká na závěr asi pětiminutového videa Gabriel, který se před několika dny od migrační politiky Merkelové poněkud distancoval. (video můžete v němčině zhlédnout zde)

Jestli německá kancléřka Gabrielovo prohlášení viděla, případně se jím inspirovala, není jasné. Slavnou větu „Wir schaffen das” pronesla devět dnů po svém vicekancléři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám