Hlavní obsah

Na Merkelovou čeká v Meklenbursku-Předním Pomořansku volební výprask, tvrdí průzkum

Německou kancléřku Angelu Merkelovou čeká zřejmě políček v podobě prohry v nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, napsal ve čtvrtek list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová v Greifswaldu

Článek

Průzkum institutu Insa, který zveřejnil časopis Cicero, naznačil, že pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) by mohla ve volbách získat 23 procent a přeskočit tak kancléřčiny křesťanské demokraty – stranu CDU. Té průzkum přisoudil zisk 20 procent hlasů.

Průzkum Insa předpokládá, že v nejchudší spolkové zemi vyhrají volby sociální demokraté (SPD) se ziskem 28 procent. Do zemského parlamentu by se dostala také postkomunistická Levice se ziskem 15 procent a strana Spojenectví 90/Zelení se šesti procenty.

Podle této prognózy by se ziskem dvě procenta zůstaly před branami zemského parlamentu Svobodná demokratická strana (FDP) a krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD).

Hořká porážka

Pokud se závěry průzkumu v neděli naplní a AfD předstihne CDU, bude to pro kancléřku Merkelovou hodně hořká porážka. Meklenbursko-Přední Pomořansko je totiž její domovskou zemí a od roku 1990 za něj kandiduje do Spolkového sněmu.

Podle agentury Reuters souvisí pád preferencí CDU především s nesouhlasem voličů s její vstřícnou politikou v migrační krizi. Vliv mohou mít také nedávné teroristické útoky v bavorských městech Würzburg a Ansbach.

Kromě Meklenburska-Předního Pomořanska se budou zemské volby 18. září konat také v německé metropoli Berlíně.

Volby do Spolkového sněmu čekají Němce příští rok na podzim.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lídr SPD Sigmar Gabriel bude vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky

Reklama

Výběr článků

Načítám