Hlavní obsah

Merkelová přiznala chyby při uprchlické krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo a další země Evropské unie se podle německé kancléřky Angely Merkelové dopustily značných chyb při řešení uprchlické krize. Uvedla to v rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung otištěném ve středu, v němž byla nebývale sebekritická. Opět ale dala najevo obavy nad vyjádřeními některých politiků k přívalu uprchlíků.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Existují politická témata, která lze vidět, ale v určitém okamžiku je lidé neregistrují,“ uvedla kancléřka, která čelí rostoucí kritice kvůli své politice otevřené náruče pro běžence. Dodala, že Německo a další země EU příliš dlouho zavíraly oči nad příchodem uprchlíků a nereagovaly na jasné důkazy uprchlické krize.

„V Německu jsme ignorovali oba problémy příliš dlouho a blokovali potřebu najít panevropské řešení,“ přiznala Merklová s tím, že „nemůže popřít“, že dlouhodobá německá politika otevřené náruče pro přistěhovalce přispěla k eskalaci krize.

Přiznala, že Německo chybovalo, když po desetiletí „odmítalo proporční distribuci uprchlíků“, neboť v rámci dublinského protokolu přesunulo odpovědnost za vyhnané lidi na země EU s námořní hranicí v krizových oblastech.

„Neřešili jsme problém správně,“ přiznala Merkelová a zdůraznila nedostatečnou ochranu vnější hranice Schengenského prostoru, kdy Německo nepodporovalo pohraniční úřad Frontex, který by zasahoval do práv členských zemí. „Tvrdili jsme, že si s problémem poradíme na našich letištích. To ale nefunguje,” prohlásila německá politička.

Změna je nutná

Podle ní je však Německo schopné přijmout velké množství uprchlíků, aniž by to na něm zanechalo vlivy: „Německo zůstane Německem se vším, co je nám drahé,“ řekla Merkelová, rovnou ale dodala: „Německo procházelo neustálou změnou od vzniku federace. Změna není nic špatného. Je to nutná součást života.“

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Zkritizovala i vyjádření některých lidí k uprchlické krizi. „Je prostě nekorektní říkat, že terorismus přišel jen s uprchlíky. Měl tady myriády podob,“ připomíná.

Reklama

Související články

Praha Merkelovou vypískala, píše německý tisk

Kancléřce Angele Merkelové se podle německých médií nepodařilo při čtvrteční návštěvě Prahy získat české politiky na svou stranu v migrační krizi. Média si...

Výběr článků

Načítám