Hlavní obsah

U Sicílie zachránili 1100 migrantů z Afriky

U pobřeží Sicílie bylo v neděli při jedenácti operacích zachráněno na 1100 migrantů, kteří se snažili dostat z Afriky do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na italskou pobřežní stráž.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Migranti na člunu

Článek

Migranti se plavili na osmi gumových člunech a jedné větší lodi, uvedla pobřežní stráž. Národnost běženců ale nespecifikovala.

Do Itálie připlouvají přes Středozemní moře v posledních letech ze severu Afriky tisíce běženců. Od začátku letošního roku se jich do Itálie touto cestou podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo přes 105 000. Sedmdesát procent z nich tvořili muži a 16 procent děti.

Sedmdesát tisíc z nich dorazilo  v prvním pololetí. Při pokusu doplout do Evropy jich 2900 zemřelo, je to o 37 procent víc než ve stejném období loňského roku, uvedla minulý týden Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Za celý loňský rok připlulo přes Středozemní moře do Itálie téměř 154 000 běženců. Za poslední tři roky to bylo podle agentury Reuters přes 400 000 migrantů.

Zatímco ve Středozemním moři je počet uprchlíků stále vysoký, v Egejském moři se podle IOM prudce propadl. Zatímco loni se z Turecka na řecké ostrovy přeplavilo 885 000 lidí, od březnového uzavření dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů se počet příchozích snížil o 98 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám