Hlavní obsah

Německo letos čeká 300 000 migrantů, ani ne třetinu proti loňsku

– Berlín

Německé úřady letos očekávají, že do země přijde nanejvýš 300 000 migrantů, což je necelá třetina loňského počtu. Uvedl to šéf spolkového úřadu pro migraci v nedělním vydání deníku Bild. Loni podle něho přišel do země méně než milión běženců a ekonomických uprchlíků. Německá média přitom obvykle udávají počet 1,1 miliónu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v registračním středisku v Erdingu nedaleko německého Mnichova

Článek

"Letos se připravujeme na 250 000 až 300 000 uprchlíků," řekl ředitel úřadu Frank-Juergen Wiese, podle něhož nehrozí překročení horní hranice tohoto rozmezí. Pokud by přece jen přišlo více uprchlíků a migrantů, dostane se úřad pod tlak, připustil Wiese.

Němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové čelí tlaku veřejnosti  na omezení počtu migrantů v zemi, která je nejčastějším cílem imigrantů směřujících do Evropy zejména přes Středozemí či Balkán.

Berlín už přijal řadu protiopatření, například rozšířil seznam tzv. bezpečných zemí, takže lidé z nich jsou většinou považováni za ekonomické migranty, kteří nemají právo na azyl.

Weise přiznal, že začlenění nově příchozích do pracovního trhu bude velmi drahé a časově náročné. Celých 70 procent imigrantů, kteří v posledních letech přišli do země, je podle něho schopno práce a bude pobírat sociální dávky během doby, v níž si bude hledat zaměstnání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám