Hlavní obsah

Obětí zemětřesení v Itálii je už 290, otřesy neustávají

– Řím • Aktualizováno

V italském Ascoli Piceno se v sobotu při státním pohřbu rozloučili s 35 oběťmi středečního zemětřesení, při kterém přišlo o život nejméně 290 lidí. Biskup Giovanni D'Ercole během smuteční mše v tamní tělocvičně vyzval truchlící, aby opět nalezli odvahu vybudovat své domovy i celou komunitu. Na pohřeb přijel i italský prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry škod po zemětřesení ve střední Itálii. Záběry z 28. srpnaVideo: AP

 
Článek

"Nebojte se dát najevo své utrpení, ale neztrácejte odvahu. Společně si postavíme domy a kostel. Společně znovu obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich tradic až po trosky smrti. Společně," citovala z prohlášení biskupa agentura AP.

V tělocvičně byly vystaveny tři řady rakví, na každé jméno oběti, často její fotografie a také květiny.

Mezi příbuznými obětí je i mnoho zraněných, kteří se účastní ceremonie s obvazy či šrámy na tvářích, popsala reportérka americké televize CNN. Mezi rakvemi jsou i dvě bílé, které patří dvěma z celkového počtu 21 dětí usmrcených při zemětřesení. Nejmladší oběti bylo pět měsíců, nejstarší 93 let.

Foto: Reuters

Rakve s těly obětí zemětřesení ve městě Ascoli Piceno

Italský prezident ještě před pohřbem navštívil město Amatrice, kde během zemětřesení zahynulo nejvíce lidí. Prezident tam poděkoval záchranářům, kteří se mnohdy holýma rukama snažili z trosek vyprostit veškeré přeživší.

Hlavu státu doprovázel starosta města Sergio Pirozzi, který mu v ulicích ukazoval rozsah zkázy. Prezident se prošel pouze na okraji tohoto středověkého města. Do jeho centra je kvůli zničeným budovám stále ještě nebezpečné vstupovat.

K uctění památky zemřelých vyhlásila vláda na dnešek státní smutek, vlajky jsou proto po celé Itálii spuštěny na půl žerdi.

Další otřesy

Obyvatelé italského regionu, který byl zemětřesením nejvíce postižen, v sobotu informovali o další sérii následných otřesů, které zaznamenali během noci. Ty nejintenzivnější byly o síle 4,2 stupně.

Italští záchranáři také vyprostili z trosek další těla, počet obětí středečního zemětřesení se tak zvýšil na 290.

Nejvíc zasaženo bylo město Amatrice, kde přišlo o život 230 lidí, dalších 11 jich zahynulo v Accumoli a 49 ve městě Arquato del Tronto. Zraněno bylo 387 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám