Hlavní obsah

Separatisté zvyšují na východě Ukrajiny tlak, Porošenko hrozí mobilizací

Kyjev/Doněck

Na východě Ukrajiny padli za posledních 24 hodin dva vojáci, uvedl v pátek mluvčí vlády pro otázky operace proti separatistům ATO Oleksandr Motuzjanyk. Od středy je to již pět obětí. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už ve čtvrtek pohrozil válkou. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek odsoudil Kyjev, že neplní minské dohody.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Ukrajinští separatisté na obrněných transportérech u Debalceva

Článek

„Za posledních 24 hodin zahynuli dva ukrajinští vojáci, a ještě osm dalších utrpělo zranění,“ řekl plukovník Motuzjanyk. Dodal, že se stali oběťmi palby z těžkých zbraní separatistů u Doněcku, které měly být podle minských dohod staženy od linie dotyku, napsala Ukrajinska pravda.

Podle tiskového oddělení operace ATO zahájili za posledních 24 hodin separatisté palbu v 53 případech, přičemž 38 jich bylo zaznamenáno v doněckém směru, kde vzbouřenci použili houfnice ráží 152 a 122 mm. Granáty dopadaly do centra Marjinky na prospekt Družby. Jeden zapálil dům vedle školy. Osm granátů ráže 152 mm zasáhlo elektrárnu ve Vuhlehirsku.

Porošenko hrozí mobilizací

Dvě nové oběti následovaly pro třech středečních, kdy Kyjev zaznamenal mimořádně vysoký počet ostřelování, zejména v doněckém směru.

„Zaznamenali jsme skoro stovku útoků,” řekl prezident Petro Porošenko. Palba byla vedená na ukrajinská velitelská stanoviště a sklady až 20 kilometrů za frontou, uvedl prezident. Pokud se bude situace dál vyostřovat, nevylučuje Porošenko vyhlášení válečného stavu a novou mobilizaci.

Střelba z ukrajinské strany

O silné palbě v noci na čtvrtek - ovšem ze směru vládních jednotek - informovali i separatisté. V důsledku ukrajinského ostřelování prý bylo poškozeno zhruba 20 obytných domů. Armádní střelba se soustředila na okolí měst Jasynuvata, Horlivka a Dokučajevsk. U Horlivky byl poškozen černouhelný důl, uvedla povstalecká agentura DAN.

Nepřítel se podle Porošenka snaží udržet na Donbasu napětí, aby ospravedlnil své plány na zmaření minských mírových dohod.

„Pravděpodobnost eskalace konfliktu je značná. Nevylučujeme ani frontální ruský útok ve všech směrech,” varoval prezident.

Putin kritizoval ukrajinské vedení 

„Kyjev nechce nebo z nějakých důvodů nemůže plnit minské dohody. A nedokáže vysvětlit vlastnímu národu hrubé chyby ve vlastní sociální a hospodářské politice," řekl ruský prezident, který v pátek navštívil Krym.

Kritizoval ukrajinské vedení za akci z předminulého víkendu, při které podle něj ukrajinská tajná služba vyslala na Krym dvě diverzní skupiny s cílem destabilizovat tam situaci. Ukrajinci podle Moskvy při akci zabili dva ruské vojáky.

Putin nicméně věří, že na ukrajinské straně zvítězí zdravý rozum, citovala agentura TASS prezidenta z obvykle přísně utajované schůze bezpečnostní rady.

„Nechceme přerušit naše vztahy, přestože Kyjev si nepřeje mít plnohodnotné styky na úrovni velvyslanců. Budeme přesto vytvářet možnosti pro jejich podporu a rozvoj,” uvedl Putin.

Ukrajina neudělila agrément novému ruskému velvyslanci Michailovi Babičovi.

Ruské manévry

Zásobovací jednotky ruské armády zahájily ve čtvrtek na anektovaném Krymu manévry, jejichž cílem je nácvik logistických operací pozemních a námořních sil.

Do cvičení se zapojily mobilní opravárenské kapacity, tankery s pohonnými hmotami a nákladní lodi určené k zásobování vojenských plavidel raketami, torpédy a minami, uvedla zpráva ruského ministerstva.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Na pozemním cvičišti Opuk na východním cípu Krymu armádní brigáda nacvičuje podporu výsadku námořní pěchoty a materiálně technického zabezpečení vojsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám