Hlavní obsah

Policisté, kteří usmrtili fotbalistu Atkinsona, budou vyšetřováni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policejní inspekce zahájila vyšetřování strážníků, kteří 15. srpna usmrtili bývalého fotbalistu Daliana Aktinsona. Někdejší útočník Aston Villy zemřel v nemocnici poté, co ho policisté v Telfordu po slovní potyčce zasáhli elektrickým paralyzérem.

Foto: Profimedia.cz

Dalian Atkinson

Článek

„Komise prověří rozsah a typ užité síly. Vyšetřování ale neznamená, že budou nutně vznesena obvinění,“ vysvětlil podle BBC inspektor Derrick Campbell s tím, že nařízená pitva byla neprůkazná.

Policie zasahovala okolo půl druhé ráno u Atkinsona doma v Telfordu na základě hlášení a „obavy o bezpečnost jedné osoby“, jejíž totožnost neupřesnila. Atkinson byl po zásahu proudem ošetřen, ale o hodinu a půl později na jeho následky zemřel. [celá zpráva]

Podle svědkyně se bývalý fotbalista potácel k policistům a ti použili paralyzér, když neuposlechl výzvy, aby se zastavil. Osmačtyřicetiletý Atkinson docházel na dialýzu a podle příbuzných měl nemocné srdce.

Policisté byli suspendováni

Policisté, kteří na místě zasahovali, byli až do vyšetření případu postaveni mimo službu. Rodina někdejší fotbalové hvězdy vydala prohlášení, že je „stále v šoku a udělá vše, aby bylo dosaženo spravedlnosti, což znamená, že se ukáže pravda“.

Atkinson byl vrcholovým fotbalistou v 90. letech. Působil v Ipswichi, Sheffieldu, Birminghamu i španělském Realu Sociedad. S Aston Villou vyhrál v roce 1994 anglický pohár, když ve Wembley jeho klub porazil Manchester United s Atkinsonovým gólovým přispěním. Následovala ještě angažmá v istanbulském Fenerbahce a v Manchesteru City. Kariéru zakončil v roce 2001 v Jižní Koreji.

Atkinsonův gól z roku 1992

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám