Hlavní obsah

V Británii vzlétl největší létající stroj na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V anglickém hrabství Bedfordshire ve středu poprvé vzlétla hybridní vzducholoď Airlander 10. Plavidlo s kombinací prvků vzducholodě a letadla předčí svojí velikostí tzv. superjumbo Airbus A380 i ještě delší nákladní Antonov An-225. Airlander je největším vzdušným strojem na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii vzlétl největší létající stroj na světěVideo: Reuters

 
Článek

Prvnímu zkušebnímu letu, který se kvůli nepřízni počasí ve středu opakovaně odkládal, přihlížely stovky lidí.

Naskytl se jim spektakulární pohled na stroj dlouhý 92 metrů a široký 43,5 metru, který unese deset tun nákladu, čímž je srovnatelný třeba s transportním vrtulníkem Boeing CH-47 Chinook, který využívá americké letectvo.

Foto: Darren Staples, Reuters

První let Airlanderu 10

Let proběhl bez problémů a stroj naplněný nehořlavým heliem po zhruba dvaceti minutách bezpečně přistál.

Popud vzešel od vzdušných sil USA

Airlander si původně u britské společnosti HybridAir Vehicles objednalo americké letectvo, které do vývoje investovalo 300 miliónů dolarů. Chtělo ho využít k pozorovacím letům, ty by mohly trvat až 21 dní. Když pak ale vláda zkrátila Pentagonu rozpočet, škrty postihly i projekt hybridní vzducholodě. Firma ale ve vývoji samotného plavidla pokračovala. Financovala ho prostřednictvím tzv. crowdfundingu i příspěvků od větších investorů včetně zpěváka metalové kapely Iron Maiden Bruce Dickinsona, který je rovněž nadšencem do létání.

O stroj už podle šéfa společnosti Stephena McGlennana projevilo zájem několik světových armád a on věří, že do pěti let by jich mohlo létat okolo sta, přičemž je nebudou využívat jen vojska. Vzducholoď vydrží ve vzduchu několik týdnů a podle výrobce může při silném větru letět až 148kilometrovou rychlostí. Její maximální rychlost činí 160 kilometrů v hodině.

List The Guardian také upozornil na poměrně nízkou katalogovou cenu, která činí 25 miliónů liber (775 miliónů korun). Airbus A380 vyjde na 375 miliónů dolarů (devět miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám