Hlavní obsah

Uprchlíci v Německu mají názory jako protiimigrační Alternativa pro Německo

– Berlín

Většina uprchlíků v Německu schvaluje sekulární demokracii, důležité je pro ně ale zachování pořádku. Ten by migranti klidně vynutili silou, například pod vedením silného vůdce. Politické postoje žadatelů o azyl se tak do značné míry kryjí s programem protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Vyplývá to z průzkumu berlínské Vysoké školy médií, komunikace a hospodářství (HMKW).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Žadatelé o azyl v Berlíně

Článek

"Žebříček hodnot uprchlíků se v základních bodech podobá tomu, jaký zastávají příznivci AfD," uvedl vedoucí průzkumu Roland Freytag. Kromě politických postojů mají uprchlíci podobný postoj jako příznivci AfD i k homosexualitě. Nesouhlasí například s tím, aby gayové a lesby dávali svou orientaci veřejně najevo.

Na 86 oslovených uprchlíků podle deníku Die Welt považuje demokracii za nejlepší možné uspořádání společnosti. Podle autorů průzkumu ale mají běženci zřejmě odlišné mínění než většinová německá společnost o tom, co demokracie znamená.

Pro 64 procent dotázaných je totiž nejdůležitější zachování pořádku, a to i za cenu použití násilí.

Stejné množství lidí se vyslovilo i pro silného politického vůdce, který řídí zemi v zájmu většiny. Jen třetina považuje za přípustné, aby si umělci dělali z vládních politiků legraci.

Víra je osobní věc

Průzkum zároveň ukázal, že mezi běženci převažují stoupenci sekulárního státu. Podle 87 procent je víra osobní záležitostí jednotlivce a náboženství by mělo být odděleno od státu.

Dvě třetiny nemají problém s konzumací alkoholu, což například islám zakazuje, a tři pětiny nevidí žádný problém ve sňatcích osob, které vyznávají rozdílnou víru.

Uprchlíci také dali v průzkumu najevo svou ochotu integrovat se do společnosti. Sedm z deseti dotázaných předpokládá, že v Německu zůstanou navždy, a proto mají zájem získat dobrou pracovní kvalifikaci a naučit se jazyk. "Výuka němčiny má pro většinu uprchlíků nejvyšší prioritu," uvedl Freytag.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám