Hlavní obsah

Cannes zakázalo burkiny na plážích

Úřady ve francouzském letovisku Cannes vydaly vyhlášku, podle níž se na místních plážích nesmějí nosit plavky, které jsou určené především muslimským ženám a zahalují celé tělo - takzvané burkiny. Cílem opatření je podle radnice „zajištění bezpečnosti“.

Foto: Profimedia.cz

Turkyně v burkinách. Ilustrační foto

Článek

Zakázány jsou „plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a náboženská místa jsou terčem teroristických útoků“.

„Vstup na pláže a koupání jsou zakázány všem, kdo nemají plavky v souladu s dobrými mravy a sekularismem,“ stojí ve vyhlášce, kterou vydal starosta Cannes David Lisnard.

„Nechci vzbuzovat kontroverze. Pro toto opatření jsem se rozhodl, abych zajistil ve svém městě v době výjimečného stavu bezpečí,“ citoval Lisnarda britský Independent.

K zákazu se vyjádřil také šéf odboru městských služeb Thierry Migoule. „Nejde o zákaz nošení náboženských symbolů na pláži, ale ostentativního nošení oblečení, které odkazuje ke vztahu k teroristickým hnutím, jež jsou s námi ve válce,“ řekl agentuře AFP.

Zákaz do konce srpna

Zákaz nošení burkin platí podle ČTK od čtvrtka s platností na celý srpen. Porušení zákazu je pod pokutou 38 eur (1030 Kč).

Cannes leží necelých třicet kilometrů od Nice, kde Mohamed Lahouaiej Bouhlel před měsícem v den výročí pádu Bastily najel kamiónem do davu lidí na Promenádě Angličanů a 85 jich usmrtil. Před třemi týdny dvojice islamistů v kostele v Normandii podřezala hrdlo knězi.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Ve Francii od roku 2011 platí zákaz nošení burky a nikábu na veřejných místech, tedy oděvu v prvním případě zahalujícího celé tělo včetně očí a ve druhém odhalujícího pouze oči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám