Hlavní obsah

V Bratislavě odhalili pomník mladíka, jehož roztrhali psi pohraničníků

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Bratislava

V bratislavské čtvrti Petržalka na hranicích s Rakouskem v úterý odhalili památník Hartmuta Tautze, kterého 8. srpna 1986 smrtelně zranili psi československé pohraniční hlídky. Osmnáctiletý východní Němec zahynul před 30 lety jen 22 metrů od rakouské hranice. Iniciátorem odhalení památníku byla Platforma evropské paměti a svědomí a slovenský Ústav paměti národa.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě odhalili pomník mladíka, jehož roztrhali psi pohraničníkůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Hartmut Tautz se stal obětí zločinu proti lidskosti, který je nepromlčitelný. Zodpovědní lidé by měli být postaveni před soud. Máme k dispozici seznam 21 osob, které jsou přímo odpovědné za smrt tohoto chlapce, v čele s Miloušem Jakešem, Lubomírem Štrougalem a Petrem Colotkou,“ uvedla Neela Winkelmannová z Platformy evropské paměti a svědomí.

Účastníci shromáždění vyzvali představitele komunistického režimu, aby se za své zločiny omluvili.

Autorem památníku se slovenský umělec František Guldan. Slavnostního odhalení se osobně zúčastnila také Tautzova sestra Carola. Tautzova matka nepřijela, ale poslala účastníkům dopis. „Ať je tento památník varováním před státní mocí, která pohrdá lidmi,“ napsala Tautzova matka.

Milá maminko, pokusím se projít

Tautz se stal obětí železné opony, když se rozhodl opustit tehdejší Německou demokratickou republiku (NDR) a přes Československo se pokusil dostat do Rakouska. „Milá maminko, nejel jsem s třídou do Leningradu, ale cestuji k hranici a pokusím se projít na druhou stranu. Tady v NDR nevidím alternativu pro život,“ napsal v dopise, který dostala matka až čtyři měsíce po synově smrti.

Mladý maturant si našel místo na hranici odkud bylo vidět první rakouskou obec Kittsee. Večer šel k hranici a kleštěmi prostříhal ostnatý drát. Pak se octl před dalším plotem, ale netušil, že jeho prostřihnutím spustí poplach. Nejblíže byla dvoučlenná hlídka, která dostala vysílačkou zprávu, rozběhla se k místu a vypustila psy.

Tautz neměl mapu ani kompas a spoléhal na to, že uvidí světla první rakouské obce. Jenže přes vysokou kukuřici nic neviděl a zdržel se hledáním správného směru. To ho pravděpodobně stálo život.

Psi Tautze dostihli 22 metrů od hranice, těžce ho zranili a téměř skalpovali. Pohraničníci nepřivolali lékařskou pomoc okamžitě, ale nejdřív se těžce zraněného mladíka vyptávali, zda je sám a kontrolovali jeho doklady. Do nemocnice se dostal po čtyřiceti minutách, to už ale bylo pozdě, ztratil příliš krve a zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám