Hlavní obsah

V Londýně útočil Nor somálského původu, oběti si vybral náhodně

– Londýn • Aktualizováno

Devatenáctiletý mladík, který ve středu zavraždil v centru Londýna 60letou Američanku a pobodal pět dalších lidí, je norský občan somálského původu. Je ve vazbě a bude stíhán pro vraždu. Žádné důkazy o tom, že by šlo o radikalizovaného islamistu, se nenašly.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Forenzní experti na Russellově náměstí v Londýně, kde útočil mladík ozbrojený nožem.

Článek

„Vyšetřování postupuje velmi rychle, naši detektivové tvrdě pracovali celou noc,” řekl komisař londýnské metropolitní policie Bernard Hogan-Howe. „Jak jsme už objasnili, jeho duševní zdraví zůstává v ohnisku našeho vyšetřování.“ [celá zpráva]

Mladík, který napadl kolem 22:30 místního času šest lidí na Russellově náměstí. Při útoku nekřičel žádná islamistická hesla, policie jeho čin označila za spontánní, nijak neplánovaný.

„Zřejmě ho spustila duševní choroba,” řekl komisař Mark Rowley. „Vyzdvihl bych, že jsme nenašli žádné důkazy o radikalizaci, které by naznačovaly, že muž ve vazbě byl jakýmkoli způsobem motivován terorismem,“ dodal podle BBC tento nejzkušenější britský policista zaměřující se na boj s terorismem. Oběti si podle něj vybíral náhodně.

Rowley oznámil, že policisté už vyslechli podezřelého i jeho rodinu a prohledali jeho bydliště. Rodina se do Londýna přistěhovala z Norska v roce 2002, kdy bylo útočníkovi pět let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mladík pobodal v Londýně šest lidíVideo: Reuters

Jedinou obětí byla Američanka, která zahynula na místě útoku. Další pobodaní byli z Austrálie, USA, Izraele a Velké Británie. Nikdo z pětice zraněných není v ohrožení života, podle Jewish Chronicle už byla žena židovského původu, která byla mezi napadenými, propuštěna z nemocnice a daří se jí dobře.

Slyšela jsem policisty, jak křičí stůj, nehýbej se, nechoď dál, stůj, kde jsi. Pak se muž obrátil a pokračoval v útěku,“ popsala svědkyně Jodie Parryová. Dodala, že černý muž nesl nůž a měl krev na rukou.

Cyklista, který okolo místa činu krátce po útoku projížděl, zpravodaji deníku The Daily Telegraph řekl, že útočníkem byl podle jiných svědků "bílý muž s oplácanou tváří".

Policie ho zneškodnila šest minut po nahlášení činu za pomocí paralyzéru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám