Hlavní obsah

V zoo na Slovensku zastřelili medvěda z Tábora

Zaměstnanci zoologické zahrady ve slovenských Bojnicích zastřelili minulý týden šestiletého medvěda Balúa, který se tam po čtyřech letech vrátil ze zoo v Táboře. Lidé na Slovensku požadují na ministerstvu životního prostředí odvolání ředitele zoo. Medvěd prý nebyl nebezpečný, jen utekl z betonového výběhu, v němž měl žít. Zoo smrt zvířete zdůvodňuje i tím, že hrozilo, že se v budoucnu opět pokusí o útěk.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na Slovensku v zoo Bojnice zastřelili medvěda, který utekl z výběhu. Ilustrační foto

Článek

Právě zoo v Táboře v čele s ředitelem Evženem Korcem se ostře staví proti rozhodnutí zaměstnanců šelmu zabít. Korec označil zastřelení zvířete za unáhlený čin.

„Za čtyři roky, co žil u nás i s Nellou, si ho návštěvníci i ošetřovatelé oblíbili. Žádnou agresivitu či pokus o útěk jsme u nich nikdy nepozorovali,“ uvedl Korec pro slovenský web cas.sk.

V Táboře byl medvěd chován za elektrickým ohradníkem v lesním prostředí. Byl krotký a nechal se krmit z ruky.

Mluvčí bojnické zoo Simona Kubíčková uvedla, že medvěd uměl z předchozího výběhu v Táboře šplhat po stromech, protože je tam měl k dispozici. Medvěd projevoval známky agresivity a hrozilo, že by se v budoucnu pokoušel o útěk,” řekla Kubíčková casu.sk.

Mnohé překvapila reakce slovenského ministerstva, které nehodlá vyvodit žádné personální důsledky.

Ochrana lidského života je důležitější

„Nemáme důvod zpochybňovat vyjádření odborníků. Problémový medvěd projevoval známky agresivity a hrozilo, že i v budoucnosti by se pokusil o útěk. Možnost jeho vypuštění do přírody nepřicházela v úvahu, protože ztratil plachost před lidmi. Ochrana lidského života je nejdůležitější a ministerstvo neplánuje vyvodit personální zodpovědnost vůči vedení zoo,“ řekla mluvčí ministerstva Erika Rusnáková.

Podle svědků Balú utekl z betonového výběhu a dostal se do části se stromy. Veterinář ho uspal injekcí a následně mu ještě nastříkali slzný plyn do očí. To zřejmě medvěda rozrušilo, neútočil ale, jen se snažil vylézt na strom, a tehdy ho zastřelil zaměstnanec zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám