Hlavní obsah

AfD chce pozastavit právo na azyl pro muslimy, mají být bezpečnostním rizikem

Alternativa pro Německo (AfD) po útocích z minulého týdne vyzývá k pozastavení práva na azyl pro všechny muslimy přicházející do Německa. Místopředseda AfD Alexander Gauland ve středu v tiskovém prohlášení uvedl, že muslimové představují pro zemi bezpečnostní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda AfD Alexander Gauland a šéfka strany Frauke Petryová

Článek

„S ohledem na strašlivé teroristické útoky musí být okamžitě pozastaveno právo na azyl pro všechny muslimy,” uvedl Gauland. Německo by podle něj mělo začít znovu přijímat muslimské běžence teprve v okamžiku, kdy budou zpracovány žádosti o azyl všech lidí, kteří do země dorazili v uplynulém roce. Podle úřadů zbývá k vyřízení ještě asi 150 000 loňských žádostí.

"Z bezpečnostních důvodů si nemůžeme dovolit, aby do Německa nekontrolovaně přicházeli další muslimové. Mezi nelegálními muslimskými přistěhovalci jsou teroristé a jejich počet stále roste," uvedl Gauland. Europol ve středu nicméně oznámil, že teroristé se systematicky mezi uprchlíky neukrývají.

Německá ústava to neumožňuje

Podle německého základního zákona mají všichni politicky pronásledovaní právo získat v Německu azyl. Výjimky jsou možné jen v případě, že žadatelé o ochranu přicestovali z jiné členské země Evropské unie nebo ze státu, který Berlín považuje za bezpečný.

Gauland ve středu také obvinil kancléřku Angelu Merkelovou, že ignoruje teroristickou hrozbu. "Německo se kvůli lehkomyslné politice paní Merkelové stalo bezpečnostním rizikem pro celou Evropu," uvedl politik z AfD a vyzval kancléřku, aby se zasadila o uzavření hranic a o masivní posílení policejní přítomnosti v německých ulicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám