Hlavní obsah

Palubní personál Air France stávkuje, protest zasáhne i spoje do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Část letušek a stevardů francouzské letecké společnost Air France ve středu zahájí stávku kvůli nové kolektivní smlouvě. Protest má trvat do 2. srpna, což z něj podle francouzského listu Le Monde činí rekordní stávkovou akci co do délky trvání. Kvůli stávce budou zrušeny ve středu čtyři lety mezi Prahou a Paříží.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K přerušení pracovní činnosti vybídly odborové svazy SNPNC a UNSA PNC, které dohromady zastupují zhruba 45 procent ze 14 000 letušek a stevardů v Air France, francouzské divize letecké společnosti Air France-KLM.

Kvůli stávce budou ve středu zrušeny čtyři ze šesti letů tohoto dopravce mezi Prahou a Paříží.

Podle informací pražského letiště poletí pouze odpolední spoj, který v Praze přistává ve 14:45 SELČ a zpátky do Paříže odlétá v 15:40 SELČ.

Air France trápí také opakované stávky pilotů. V minulém roce leteckou společnost připravily na zisku podle odhadů o 40 miliónů eur (1,08 miliardy korun), píše BBC.

Aerolinie uvedly, že hospodářský výhled pro letošní rok je velmi nejistý kvůli „obavám z Francie jako destinace”. S prohlášením přišly poté, co dva ozbrojenci zavraždili kněze v kostele v severní Francii a zranili další čtyři lidi, než je policie zastřelila. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Jde o několikátý útok v zemi v řadě.

Podle prezidenta Françoise Hollandea, který kvůli útoku zrušil svou středeční cestu do Prahy, je Francie ve válce s teroristy a bude proti nim bojovat všemi prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám