Hlavní obsah

Kamarád střelce z Mnichova se s ním sešel před útokem na místě činu. Věděl, že má pistoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestnáctiletý Afghánec, kterého v neděli večer zadržela zásahová jednotka v mnichovské čtvrti Laim, se se střelcem, Němcem íránského původu, který vraždil v obchodním domě Olympia, sešel necelou hodinu před útokem na místě činu. Věděl také o jeho pistoli, kterou později 18letý David Sonboly použil. V pondělí to oznámili vyšetřovatelé.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Policisté v sobotu před nákupním centrem Olympia, v jehož okolí 18letý mladík postřílel devět lidí.

Článek

Oba mladíci také podle policie před masakrem v Olympii chatovali na internetu. Krátce před činem Afghánec diskusi smazal, policistům se však podařilo její historii obnovit, uvedl vrchní státní zástupce Thomas Steinkraus-Koch. Necelou hodinu před útokem se také sešli na budoucím místě činu.

Chlapci se seznámili v psychiatrické léčebně. Podle vyšetřovatelů trpěl útočník David Sonboly depresemi a bral léky. Hoch se od něj měl dozvědět, že obdivuje norského masového vraha Anderse Breivika a že „nenávidí lidi”, uvedl Steinkraus-Koch.

Afghánec věděl i o tom, že si jeho starší kamarád pořídil pistoli Glock. Tu koupil na internetu a pocházela nejspíše ze Slovenska nebo z Česka. [celá zpráva]

On i Afghánec s oblibou hráli na počítači střílečky, podle Hermanna Utze z kriminální policie se útočník pohyboval podobně jako postava ve hře Counter-Strike.

Sonbolyho důvěrník

Policisté mladého Afghánce nicméně považují za důvěrníka Sonbolyho, nikoli za spolupachatele. Mladík se na policii sám přihlásil krátce po útoku s tím, že pachatele zná. Zadržen byl kvůli rozporům ve své výpovědi. [celá zpráva]

V pondělí byl mladý muž propuštěn a policie proti němu zahájila vyšetřování.

Při prohlídce jeho bytu se u něj našly airsoftové pistole, které si však pořídil legálně. Nenašel se ale důkaz, který by svědčil o tom, že masakr je dílem dvou lidí.

Některá německá média a uživatelé sociálních sítí mezitím spekulují o jméně střelce. Podle nich je podivné, že by se Íránec jmenoval David. Podle švýcarského deníku Blick na tom však není nic divného a je zbytečné za tím hledat židovské pozadí. Jméno není podle deníku neobvyklé ani v Íránu.

Osmnáctiletý Sonboly v pátek v blízkosti mnichovského obchodního centra postřílel devět lidí a dalších 35 zranil. Cílil na děti přistěhovalců. Po útoku spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám