Hlavní obsah

Chudí na Slovensku dostanou potravinové balíčky

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Těstoviny, mouku, rýži, luštěniny, cukr, olej, sušené mléko, instantní polévky a konzervy obsahují balíčky potravinové pomoci, které dostanou chudé rodiny na Slovensku. Tuto státní pomoc bude rozdělovat katolická charita od příštího týdne. Je to už podruhé, co Slovensko spouští tento program. Před pěti lety se ale akci nepodařilo zdárně dokončit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přes sto tisíc potravinových balíčků je financováno částečně z prostředků Evropské unie. Jsou vítanou pomocí lidem žijícím na hranici chudoby. Jejich seznam připravilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

„Pomoc se soustřeďuje na lidi v hmotné nouzi,“ uvedla zástupkyně úřadu Jana Lukáčová. Rodiny s nezaopatřenými dětmi dostanou víc balíčků, podle počtu dětí.

Poprvé to nevyšlo

„Distribuci zahajujeme na východním Slovensku ve městech Spišská Nová Ves, Levoča a Smižany,“ řekl Radovan Gumulák z katolické charity. Na Oravu má dorazit celkem 703 balíčků, z toho 338 do okresu Námestovo. „Další budeme doručovat v okresech Dolný Kubín a Tvrdošín,“ uvedla pro server našaOrava.sk oblastní ředitelka katolické charity Jana Benická.

Balík s potravinami pro jednu osobu váží 13,5 kilogramu a má hodnotu 33,66 eura (900 Kč). Šedesát kamiónů přiveze potraviny do skladů, odkud je bude charita distribuovat.

Je to už podruhé, co Slovensko program spouští. V roce 2011 se však akci nepodařilo uskutečnit podle plánů. Stát prostřednictvím nevládních organizací nedokázal balíčky rozdat ani v prodlouženém termínu a část z nich propadla. Evropská unie pak potrestala Slovenskou republiku zastavením potravinové pomoci na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám