Hlavní obsah

Na srbsko-maďarských hranicích se hromadí migranti, napětí roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Budapešť
Aktualizováno

Žádné toalety, nedostatek vody, chybějící přístřeší a stovky migrantů. Tak vypadá situace na srbsko-maďarské hranici poté, co Budapešť tento týden zavedla nové předpisy a tranzitní zóny pro běžence. Situace je stále napjatější a Maďarsko za to kritizuje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), napsal v sobotu server BBC.

Foto: Edvard Molnar, ČTK/AP

Migranti na srbsko-maďarské hranici

Článek

V tranzitní zóně nyní maďarské úřady zadržují několik stovek lidí a více než tisícovka uprchlíků čeká na možnost přejít do Maďarska v Srbsku, kde část migrantů nocuje pod širým nebem.

Podle nových maďarských předpisů, které vstoupily v platnost v noci na úterý, budou imigranti zadržení v osmikilometrovém pohraničním pásmu vraceni zpět za hranici a bude jim nabídnuta možnost, aby si v tranzitní zóně podali žádost o azyl. Ti, kteří se podřídí, nebudou ze země vyhoštěni a jejich žádosti úřady bezodkladně vyřídí.

Foto: © Bernadett Szabo / Reuters, Reuters

Běženci se snaží překonat plot na maďarské hranici.

Mluvčí regionální kanceláře UNHCR v Budapešti Erno Simon uvedl, že ho nová praxe znepokojuje a že podmínky na hranicích jsou nyní pro migranty nebezpečnější. Ve středu UNHCR a další organizace informovaly, že si kolem 120 uprchlíků stěžovalo, že byli do Srbska vráceni bez toho, aby dostali možnost žádost o azyl podat.

Provizorní podmínky

V tranzitních zónách u hraničních přechodů Röszke-Horgos a Tompa-Kelebija čekají na vyřízení úředních záležitostí stovky lidí několik dní. Za poslední dny se rovněž až na 1300 zdvojnásobil počet lidí, kteří čekají na srbské straně hranice. Podle agentury APA jde převážně o ženy a děti. Asi 800 z nich žije v provizorních podmínkách, mimo uprchlická zařízení přespává pod širým nebem. Na místě chybí hygienická zařízení.

Foto: Edvard Molnar, ČTK/AP

Provizorní tábor běženců v Srbsku na hranicích s Maďarskem.

Srbská vláda v pátek svolala mimořádné jednání, protože během 24 hodin do země proniklo 500 migrantů přes území Bulharska a Makedonie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám