Hlavní obsah

Terorista z Paříže Francouzům utekl kvůli opožděným Belgičanům

– Paříž

Jediný přeživší terorista Salah Abdeslam po útocích v Paříži z Francie uprchl, protože belgická strana své francouzské kolegy včas neinformovala o jeho stycích s džihádisty. Agentuře AFP to v úterý řekl šéf vyšetřovací komise francouzského parlamentu Sébastien Pietrasanta.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam na záběru kamery z čerpací stanice na zpáteční cestě z Paříže do Bruselu

Článek

„Belgické úřady věděly, že Salah Abdeslam patří k džihádistickému hnutí. Z jakého důvodu se tedy tato informace neobjevila ve svazku?” prohlásil Pietrasanta.

Poslanec tvrdí, že Abdeslama s dvěma kamarády, kteří ho po masakru 130 lidí v Paříži vyzvedli, aby ho odvezli zpět do Bruselu, zastavila loňského 14. listopadu na francouzsko-bruselské hranici hlídka a půl hodiny je zadržovala. Abdeslamovo jméno totiž figurovalo v seznamu SIS II, společném registru zemí Schengenského prostoru, v němž se uvádějí stíhané a podezřelé osoby. Francouzští policisté nicméně shledali, že u Abdeslama je zaznamenána jen jeho trestní minulost. Informace o tom, že má blízko k radikálním islamistům, Belgičané do registru nepřipsali, a tak Francouzi trojici pustili.

Varování z Belgie přišlo podle Pietrasanta o hodinu později.

Jak upozornil server BBC, nešlo o jediný lapsus belgické bezpečnosti. Ta už dříve přiznala, že se Abdeslamovi dostala na stopu, ale domě v bruselské čtvrti Molenbeek 16. listopadu nad ránem zasáhnout nemohla kvůli zákonnému zákazu nočních domovních prohlídek. Policisté tedy museli čekat do 05:00 hodin a Abdeslam vyklouzl.

Hodiny tráví u reality show

Dopadli ho až 18. března, jen čtyři dny před tím, než skupina islámských extremistů, na kterou byl také napojen, odpálila bomby na bruselském letišti a v metru a zavraždila 32 lidí. Abdeslam byl vydán do Francie, kde čelí soudu.

Podle nedělníku Journal de Dimanche je vězněn v izolaci a ve věznici má k dispozici tělocvičnu jen pro sebe. Poslanec Thierry Solère, který ho navštívil, tvrdí, že terorista často vaří a celé hodiny se dívá na reality show v televizi.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salah Abdeslam

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám